vestnik

Brez naročanja bodo cepili tudi v pomurskem zdravstvenem domu

Vestnik, 9. 6. 2021
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V Zdravstvenem domu (ZD) Murska Sobota, v ambulanti za cepljenje, v soboto organizirajo cepljenje proti covidu-19 brez naročanja. Po odmerek cepiva lahko pridete med 12.30 in 19.30.

Iz ZD so sporočili, da bodo cepili s cepivom AstraZeneca, ki je registrirano za uporabo pri odraslih, starih 18 let in več. S sabo morate prinesti le kartico zdravstvenega zavarovanja. Priporočen presledek med obema odmerkoma se pri tem cepivu zaradi boljše učinkovitosti priporoča čez 12 tednov, lahko pa se opravi tudi prej, in sicer 4-12 tednov po prvem odmerku. 

Pojasnjujejo še, da se lahko cepljenje prebolevnikov opravi takoj po obdobju izolacije. "Ker so osebe še nekaj mesecev po preboleli bolezni zaščitene, se cepljenje lahko varno odloži do 6 mesecev od začetka bolezni. Dosedanji podatki kažejo, da za zaščito oseb, ki so v zadnjih 8 mesecih dokazano prebolele COVID-19, zadostuje en odmerek cepiva proti COVID-19. V takih primerih prebolevnik velja za zaščitenega takoj po cepljenju." Dodajajo pa, da če oseba želi, lahko prejme tudi polno cepljenje. To prejme tudi, če je minilo več kot 8 mesecev od začetka bolezni in prebolevnik še ni bil cepljen. 

V ZD Murska Sobota še pravijo, da naj osebe, ki so dokazano zbolele za koronavirusom po cepljenju s prvim odmerkom, prejmejo drugi odmerek cepiva istega proizvajalca do 6 mesecev po začetku bolezni. 

zd-murska-sobota cepljenje brez-naročanja astrazeneca
Kaj zdaj berejo drugi