vestnik

Brez naročanja se boste jutri lahko cepili v Gornji Radgoni

Vestnik, 18. 6. 2021
Rok Horvat
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V soboto, 19. junija, med 9. in 12. uro bo cepljenje brez naročanja izvajal Zdravstveni dom (ZD) Gornja Radgona, in sicer na sejmišču. Zainteresirane bodo cepili s cepivom AstraZeneca, s seboj pa morate imeti kartico zdravstvenega zavarovanja.

Cepivo AstraZeneca se uporablja za starejše do 18 let. Kot še sporočajo iz ZD Gornja Radgona se priporočen presledek med odmerkoma pri tem cepivu zaradi boljše učinkovitosti priporoča čez 12 tednov. "Cepljenje oseb, ki so prebolele COVID-19, se lahko opravi takoj, ko mine obdobje izolacije. Ker so osebe še nekaj mesecev po preboleli bolezni zaščitene, se cepljenje lahko varno odloži do 6 mesecev od začetka bolezni. Dosedanji podatki kažejo, da za zaščito oseb, ki so v zadnjih 8 mesecih dokazano prebolele COVID-19 (izvid o pozitivnem PCR testu ali potrdilo zdravnika o prebolelem covid-19), zadostuje en odmerek cepiva proti COVID-19 (če oseba želi, lahko prejme tudi polno cepljenje v skladu s SmPC). V takih primerih prebolevnik velja za zaščitenega takoj po cepljenju," je zapisano v pozivu. 

Prav tako je še sprejeto, da če je minilo več kot osem mesecev od začetka bolezni in prebolevnik še ni bil cepljen, prejme polno cepljenje. Tako kot tudi imunsko oslabljene osebe, ki so viru prebolele. Osebe, ki so dokazano zbolele za COVID-19 po cepljenju s prvim odmerkom, naj prejmejo drugi odmerek cepiva istega proizvajalca do 6 mesecev po začetku bolezni.

zd-gornja-radgona cepljenje covid-19 brez-naročanja
Kaj zdaj berejo drugi