vestnik

Brezplačne plastične vrečke le še do konca leta

I. B., 3. 7. 2018
Igor Napast
Letno vsak Slovenec uporabi okrog 200 plastičnih vrečk. 
Aktualno

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan brez plastičnih vrečk. Te so namreč eden od največjih okoljskih onesnaževalcev, kljub evropski direktivi za zmanjševanje njihove uporabe in predlogu Evropske komisije za prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, pa je v vsako minuto v uporabi milijon plastičnih vrečk. 

Vsak Slovenec letno porabi okrog 200 plastičnih nakupovalnih vrečk, celotno svetovno prebivalstvo pa jih skupno uporabi vse do tisoč milijard. Plastične vrečke imajo dolgo dobo razgradnje, kar vpliva na onesnaževanje in obremenitev narave. Večino vrečk uporabimo zgolj enkrat, kar predstavlja še toliko večji problem, saj se kupi plastičnih odpadkoh tako še bolj kopičijo. Velike količine plastike pristanejo v oceanih, na severu Tihega ocena na primer plava sto milijonov ton, kjer ogrožajo živali. Prav tako pa snovi iz plastičnih materialov pronicajo v prst in posledično v vodo.



649d611424da47410257563bed056a46
Pixabay
Od 1. januarja 2019 tudi v Sloveniji ne bo več brezplačnih plastičnih vrečk.


S pričetkom leta 2019 bodo tudi v Sloveniji na vseh prodajnih mestih blaga ali izdelkov prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke, saj je slovenska vlada pred časom sprejela spremebo uredbe o ravnanju z embalažo. Cilj te spremembe je trajno zmanjšanje potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk. Tako bo tudi pri nas veljala evropska direktiva, v kateri je določen okoljski cilj, da se letna raven potrošnje lahkih plastičnih vrečk do konca leta 2019 zmanjša pod 90 vrečk na osebo, do konca leta 2025 pa pod 40 lahkih plastičnih vrečk na osebo.

760caf7a1f6b0497deecc1ac828c5b47
Marko Vanovsek
Plastični material ima dolgo dobo razgradnje.

Društvo Ekologi brez meja denimo poziva, da se vsak dan v trgovino odpravimo z isto vrečko, najbolj primerne so seveda tiste iz blaga, ki jih lahko vedno znova uporabljamo. Društvo bo tako jeseni ponovno organiziralo akcijo Očistimo Slovenijo, tokrat s sloganom "Še zadnjič". Na svoji Facebook strani so objavili tudi sedem načinov, kako lahko zmanjšamo uporabo plastične embalaže. In sicer lahko zmanjšamo uporabo plastičnih slamic, namesto plastičnih skodelic in posodic uporabljajmo tiste za večkratno uporabo. Nekateri slovenski lokali so se tudi odločili, da bodo namesto plastičnih slamic gostom ponudili papirnate.

svetovni dan brez plastičnih vrečk