vestnik

Brezposelnost se še naprej zmanjšuje

Vestnik, 21. 5. 2019
Nataša Juhnov
Na Območni službi Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje Murska Sobota se je brezposelnost aprila v primerjavi z marcem znižala za 5,7 odstotkov.
Aktualno

V Sloveniji je bilo ob koncu minulega meseca 73.965 brezposelnih ljudi. Število se je v primerjavi z marcem zmanjšalo za 3,4 odstotke, manj brezposelnosti pa je tudi v območni službi Murska Sobota. 

Na Območni službi Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje Murska Sobota se je brezposelnost aprila v primerjavi z marcem znižala za 5,7 odstotkov. Ob Murski Soboti se je brezposelnost najbolj zmanjšala še na Območni službi Ptuj. Sicer pa se je na Zavodu na celotnem območju Slovenije aprila na novo prijavilo slabih 5 tisoč oseb, kar je za 5 odstotkov manj kot aprila 2018. Od teh se jih je največ prijavilo zaradi izteka zaposlitev za določen čas, sledijo iskalci prve zaposlitve ter trajno presežni delavci oziroma stečajniki. Prostih delovnih mest pa je bilo 50.809, kar je za dobrih 5 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.


7e9044a185a56ed1bcbc900e1cb87106
Igor Napast

Največ prostih mest na Zavodu je za naslednje poklicne skupine: delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih.; čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki; natakarji; varnostniki; prodajalci; strokovni sodelavci za zdravstveno nego; vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev; zidarji; kuharji; usmerjevalci in raznašalci.
Letos februarja je bilo v Sloveniji 884.685 delovno aktivnih prebivalcev, kažejo podatki Statističnega urada. To je za 0,4 odstotke več kot januarja in 3,3 odstotke več kot v enakem obdobju lanskega leta.

stopnja brezposelnosti zrsz murska sobota