vestnik

V prihodnjih mesecih bo slika bolj jasna, največ priliva med brezposelne s področja gostinstva

Timotej Milanov, 26. 11. 2020
Jure Zauneker/Vestnik.si
Zaprtje gostinskih obratov bo imelo velik vpliv na stanje brezposelnosti v regiji.
Aktualno

Stopnja registrirane brezposelnosti v regiji je trenutno 12,5-odstotna, kar je za 0,6 odstotka več kot lani, na ravni države pa 9,1-odstotna.

V Pomurju po uradnih podatkih o brezposelnosti posledice epidemije covida-19 v tem trenutku še niso izrazite, a direktorica soboške območne službe Zavoda za zaposlovanje (ZRSZ) Stanislava Perčič pravi, da so se komaj v zadnjem času začele povečevati prijave na zavod v primerjavi z lanskim letom. Pričakujejo jih še več, tako da bo v prihodnjih mesecih bolj jasno, kakšno škodo je kriza povzročila na trgu dela.

V soboški območni enoti ZRSZ je bilo konec oktobra 5543 prijavljenih v evidenci brezposelnih, kar je za 0,2 odstotka več kot septembra letos. V primerjavi z enakim obdobjem lani pa je prijavljenih celo za 2,6 odstotka manj brezposelnih, medtem ko je na ravni celotne Slovenije za 15,6 odstotka več brezposelnih kot v enakem obdobju lani.

f29924e7909ca00d7ab881f9b50aec1c
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.

Na drugi strani priliv v evidenco brezposelnih kaže, da je bilo v letošnjem letu doslej 5469 novoprijavljenih oseb, kar je za 19,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Največji je bil priliv na območju gornjeradgonske upravne enote, kjer je bilo na novo prijavljenih za 30 odstotkov več v primerjavi z lanskim letom, na območju lendavske upravne enote je bil porast 24,6-odstoten, na območju UE Ljutomer 7,2-odstoten, na območju UE Murska Sobota pa 18,5-odstoten. Na območju celotnega Pomurja je bilo doslej za 19,4 odstotka več na novo prijavljenih v evidenco brezposelnih kot v enakem obdobju lani. A Perčičeva pojasnjuje, da so omenjene številke posledica začasnih prijav ob začetku epidemije letos, ko so se zapirali gostinski obrati in nekatere druge dejavnosti. Kot pove, je bil tudi odliv v obratni smeri, torej v ponovno zaposlenost, bistveno večji kot v prejšnjih letih, potem ko so se razmere umirile. Prav tako so v to statistiko zajeti tisti, ki so se v letošnjem letu zaradi splošno znanih razmer celo dvakrat prijavili in odjavili iz evidence brezposelnih. Največ priliva med brezposelne je bilo na področju gostinstva, ki je v tem pogledu najbolj specifična panoga, ki jo Perčičeva omenja. Pri tem poudarja, da je bilo letos na voljo za 20 odstotkov manj delovnih mest kot v preteklem letu.

1cf5a179cdb2ae11229054b399ef8086
Nataša Juhnov
Območna enota Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje Murska Sobota

Stopnja registrirane brezposelnosti v regiji je trenutno 12,5-odstotna, kar je za 0,6 odstotka več kot lani, na ravni države pa 9,1-odstotna. Perčičeva opozarja, da je stanje skrb vzbujajoče, saj komaj zdaj prihaja do odpuščanj, do jasnejše slike o razmerah na trgu pa bo, kot rečeno, prišlo v prihodnjih mesecih, ko bo postalo bolj jasno, kakšne posledice je kriza pustila predvsem v gostinstvu in drugih kritičnih panogah.

Manj povračil za delavce na čakanju

Ukrep delnega povračila nadomestila plače za delavce na čakanju, ki je bil daleč najbolj priljubljen ukrep za blaženje posledic krize med delodajalci, je v septembru v Pomurju uveljavljalo 143 poslovnih subjektov za 365 oseb, ukrep krajšega delovnega časa pa 112 poslovnih subjektov za 177 oseb. Kot smo že poročali, je največ delodajalcev v regiji ta ukrep izkoristilo spomladi, in sicer do konca maja 1185 poslovnih subjektov za 5846 delavcev, kasneje se je njihovo število zmanjšalo.

brezposelnost zavod-za-zaposlovanje