vestnik

Bukovniško jezero ima vodo. Zakaj se je voda nabrala?

Vestnik.si, 13. 1. 2023
Vestnik.si
Bukovniško jezero
Aktualno

Direkcija za vode naročila za polnjenje korita ni dala.

Voda v koritu Bukovniškem jezeru se je nabrala zaradi poškodovanega navoja pri mehanizmu nove zapornice za izpust vode v potok, je pojasnil Anton Kustec, vodja sektorja območja Mure pri Direkciji za vode. Torej ne zaradi naročila vzdrževalcu jezera, da naj začne polniti jezero. Voda v koritu pa je dobrodošla tudi zato, da se trava ne bi preveč razrasla, še pove Kustec.

bukovniško-jezero, jezero, dron
J. K.
Bukovniško jezero.

"Torej ne gre za neko dokončno stanje. Mi bomo to, kar smo obljubili, letos tudi izvedli, torej, da bomo poskušali mulj v delu odstraniti s korita ter ga vgradili v visokovodne nasipe," je izjavil vodja sektorja območja Mure pri Direkciji za vode. Te bodo namreč gradili na območju Mure po programu načrta za okrevanje in odpornost. Kustec je še razkril, da je poškodbo pri mehanizmu zapornice povzročila neznana oseba.

fbbf48fddbd76e01d2663d9549d20351
Aleš Cipot
Slika je simbolična.

Gladina vode v Bukovniškem jezeru je zdaj približno 40 centimetrov pod robom prelivnega mesta iz betonske škarpe, ki je postavljena nedaleč od stolpa z zapornico. Ta omogoča, da če bo količina vode v jezeru, ki je predvsem meteornega izvora, še naraščala, se bo od dvigu gladine tu prelila v potok oziroma v naravo.

Preberite tudi: Izpraznili Bukovniško jezero, odpeljali 8 ton rib 

bukovniško-jezero voda-v-koritu