vestnik

(BUKOVNIŠKO JEZERO) Vodo bodo izpustili, ribe preselili v druge vode

Majda Horvat, 25. 9. 2021
Aleš Cipot
Bukovniško jezero.
Aktualno

Za prevoz rib v oddaljenejše gramoznice bodo potrebovali vozilo z bazenom.

Sanacija načetega jezu pri Bukovniškem jezeru, ki prepušča vodo, se bo po naših informacijah začela novembra, končala se bo predvidoma še v tem letu. Poseg bo obsežnejši, kar pomeni, da bodo morali jezero izprazniti. Člani Ribiške družine (RD) Lendava, ki gospodari z ribjim zarodom, bodo ribe prej polovili in jih preselili drugam.

Bukovniško jezero
Vanesa Jaušovec
Bukovniško jezero

»Poseganje v jezero zdaj, ko se je v njem vzpostavila drst rib, nam sicer ne ustreza, vendar se temu ne moremo izogniti. Ne moremo namreč dopustiti, da bi nekomu povzročali škodo in da bi Dobrovnik poplavilo. Po izvedeni sanaciji bo spet mir, upam vsaj 30 let,« pravi predsednik RD Lendava Jožef Jerebic.

Za potrebe preselitve rib iz Bukovniškega jezera so ribiči že izpraznili ribji bazen pri ribiškem domu v Lendavi, ga razkužili ter začeli na novo polniti, vanj bodo preselili kapitalne krape, torej tiste, ki so težki več kot pet kilogramov. Ti so namreč zelo iskani na črnem trgu in jih bodo v ribjem bazenu lažje varovali pred krivolovom. Manjše ribe bodo naselili v preostale lovne vode ribolovnega okoliša družine.

ribnik-rd-lendava-800x445
Leon Novak
Ribiči so že izpraznili ribiški bazen v Lendavi, kamor bodo preselili krape iz Bukovniškega jezera.

Kdaj natančno bi lahko začeli prazniti Bukovniško jezero, še ni znano, zagotovo pa bo to zahtevno delo. Gre za veliko površino in tudi rib naj bi bilo v jezeru veliko. Za prevoz rib v oddaljenejše gramoznice bodo potrebovali vozilo z bazenom, v katerega se spušča kisik, imajo ga ribogojci, pri katerih ribiška družina kupuje ribe za naseljevanje. Ribe v jezeru bodo lovili z veliko mrežo, dolgo okoli dvesto metrov, ki jo bo vleklo okoli 50 ljudi, ribe, ki se bodo izognile mreži, pa bodo polovili ob izpuščanju vode. Ribiči tudi upajo, da bo nekaj vode vendar lahko ostalo v najglobljem delu jezera, da bodo zatočišče našle druge živali. Veliko dela ob praznjenju jezera bodo ribiči opravili prostovoljno, kljub temu bodo nastali finančni stroški. »Vlogo smo dali in upajmo, da nam bodo nekaj tega povrnili,« je povedal Jerebic. Priznali naj bi jih pri sredstvih za sanacijo jezera, za katero bo denar zagotovila direkcija za vode.

In kdaj bo Bukovniško jezero spet takšno, kot je zdaj? Ob zadnji obsežnejši sanaciji z izpraznjenjem so ga zaradi suše ponovno polnili dve leti.

Bukovnica lendava ribe