vestnik

Čaka nas nadpovprečno vroče vreme, v zraku spet puščavski prah

Vestnik, 28. 7. 2021
Novice Svet24
Puščavski pesek
Aktualno

V naslednjih dneh bo nadpovprečno vroče vreme, a ekstremne vročine ne pričakujemo, pravijo na Agenciji za okolje (ARSO), kjer dodajajo, da smo na vrhuncu meteorološkega poletja. Najvišjo temperaturo zraka namreč običajno beležimo prav ob koncu julija ali v začetku avgusta.

Nad Evropo bo za ta čas neobičajno velika razlika med vročo, afriško, zračno maso na jugu in razmeroma hladno in polarno zračno maso na severu in zahodu Evrope. Temperaturna razlika bo kar za okoli 30 °C, pravijo vremenoslovci.  Vrhunec vročine bo zlasti nad osrednjim in vzhodnim Sredozemljem ter nad Balkanom. Temperatura se bo marsikje dvignila nad 35 stopinj Celzija, predvsem na jugu Balkana pa tudi nad 40. Naši kraji bodo ostali na robu vroče zračne mase. Najvišja temperatura zraka bo po nižinah v notranjosti od srede do vključno sobote od 30 do 35 stopinj Celzija. Najbolj vroče bo predvidoma v petek, v nedeljo pa bo vročina popustila. Ker bo ozračje precej nestabilno, se bodo pojavljale tudi nevihte. 

kopališče-murska-sobota, skok-v-vodo, bazeni, poletje, vročinski-val, vročina, plavanje
Vanesa Jaušovec
V naslednjih dneh bo nadpovprečno vroče vreme, a ekstremne vročine ne pričakujemo.

V naslednjem tednu kaže na razgibano vreme. Vremenska fronta se bo vila od severne Španije preko Alp do vzhodne Evrope. Pri nas bo najverjetneje zmerno toplo vreme z občasnimi nevihtami. Ker bomo na meji zračnih mas, je napoved še nekoliko negotova.
V zraku spet puščavski prah
V krajih z vročinskim valom bodo znova povišane tudi koncentracije puščavskega prahu. Tudi pri nas bo nekaj prahu v zraku, a precej manj kot v zadnji epizodi pred 14 dnevi.
vreme vročina arso
Kaj zdaj berejo drugi