vestnik

Čas za osme lokalne volitve v zgodovini Slovenije

Vestnik.si, STA, 20. 11. 2022
Jure Zauneker
Lokalne volitve 2022
Aktualno

V Sloveniji se je ob 7. uri odprlo 3245 volišč, na katerih volivci na osmih lokalnih volitvah v Sloveniji odločajo o novih vodstvih občin. Volišča bodo odprta do 19. ure, do takrat velja tudi volilni molk. Prve delne neuradne izide volitev v 212 občinah pa je pričakovati po 20. uri.

Skupno število volilnih upravičencev, ki lahko danes odidejo na volišča, je nekaj manj kot 1,7 milijona. Volivci morajo s seboj na volišče prinesti osebni dokument. Na volišču prejmejo najmanj dve glasovnici - za volitve župana in člane občinskega sveta. Lahko pa bo glasovnic tudi več. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele in bodo potekale tudi volitve v svete krajevnih, vaških ter četrtnih skupnosti, pa bodo dobili posebno glasovnico še za te volitve. V tistih občinah, kjer prebivajo pripadniki italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti ali romske skupnosti, pa bodo volili tudi predstavnike teh skupnosti.

Zato je pomembno, da volivec pred obkrožanjem številke pred kandidatom ali kandidatno listo prebere navodilo na glasovnici. Volitve v občinske svete namreč v večjih občinah potekajo po proporcionalnem, v manjših pa po večinskem volilnem sistemu.

murska-sobota, lokalne-volitve-2022
Jure Zauneker
Lokalne volitve 2022


Pri proporcionalnih volitvah se glasuje o listah kandidatov, volivec pa lahko na glasovnici pri listi, za katero je glasoval, označi kandidata, ki mu daje prednost pred ostalimi (preferenčni glas). V občinah, kjer občinske svete volijo po večinskem načelu, pa se glasuje o posameznih kandidatih.

Za 212 županskih mest se skupaj poteguje 618 kandidatov, 3382 svetniških mest pa si želi zasesti 18.671 kandidatov. Med 212 občinami je 12 mestnih občin, med katerimi pa je prvič tudi mestna občina Krško, ki pred štirimi leti takšnega statusa še ni imela. 

murska-sobota, lokalne-volitve-2022
Jure Zauneker
Lokalne volitve 2022

V Pomurju volitve potekajo v 27 občinah. Vse o kandidatih si lahko pogledate na https://vestnik.si/lokalne-volitve.


Župani za izvolitev na funkcijo potrebujejo več kot 50 odstotkov oddanih glasov v občini. V tistih občinah, kjer nobenemu od županskih kandidatov danes to ne bo uspelo, bo o županu odločal drugi krog, ki je predviden za 4. decembra. Medtem pa je v 51 občinah novi župan že znan, saj se v njih za to mesto poteguje le po en kandidat.

Do zaprtja volišč ob 19. uri sicer še velja volilni molk, kar pomeni, da je vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. Morebitne kršitve volilnega molka je mogoče sporočiti dežurni službi inšpektorata za notranje zadeve na številko 080 21 13.

volitve občina župan glasovanje
Kaj zdaj berejo drugi