vestnik

Če boste šli pomagat na Hrvaško, vam ob povratku ne bo odrejena karantena. V Slovenijo prispela nova pošiljka cepiva

Vestnik, 30. 12. 2020
Bobo
Jelko Kacin
Aktualno

Na novinarski konferenc o aktualnem stanju so sodelovali dr. Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ, dr. Lea Knez, vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Maribor, in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je sporočil, da je ministrstvo za notranje zadeve dodalo novo izjemo v Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah RS. Do preklica tako velja, da osebe, ki na Hrvaško potujejo zaradi pomoči pri reševanju in odpravi posledic potresa, in se bodo vrnile v 48 urah od odhoda, ne bodo potrebovale predložiti negativnega testa in jim ne bo odrejena karantena. Je pa Kacin pri tem povedal, da hrvaške oblasti svoje državljane naprošajo, da ne hodijo na prizadeta območja. Zato tudi slovenska vlada poziva, da tega ne izkoriščajo za odhod na obiske na Hrvaškem. 

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da so s strani Evropske unije prejeli zaprosilo za materialno pomoč Hrvaški. Prvi kamioni pomoči so že včeraj odšli na Hrvaško in je bila okrog polnoči že tam. Druga pomoč pa je bila odposlana danes zjutraj. Okrog 150 bivalnih mest je Slovenija tako že zagotovila Hrvaški. Dosti je pa tudi samoiniciativnih pomoči s strani društev, je še dodal Šestan. 

Ob aktualnih podatkih o številu okužb je Kacin predstavil tudi najnovejše informacije o pojavnosti. Štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev v Pomurju znaša 1192, kar regijo uvršča na tretje mesto med 12 statističnimi regijami. Sedemdnevna incidenca v pomurski regiji je 583,9, na ravni države pa 462. 

Marta Grgič Vitek je predstavila potek dosedanjega cepljenja. Povedala je, da je zelo zadovoljna, da se je cepljenje začelo in dodala, da je bilo cepivo razdeljeno na 79 dostavnih mest. In sicer so odmerke razdelili med 12 bolnišnic in 67 zdravstvenih domov. Govornica je dodala, da je bilo 8600 odmerkov namenjenih oskrbovancem v domovih in 600 tamkaj zaposlenim. 550 odmerkov pa so prejele bolnišnice.

Danes je v Slovenijo prispela nova pošiljka cepiva, in sicer 6825 odmerkov. Kako bo razdeljena, bo znano danes, ko bo narejen razdelilnik. 

jelko-kacin koronavirus