vestnik

Če ne boste volili, bodite naslednja štiri leta tiho

Adriana Gašpar, 15. 11. 2018
Nataša Juhnov
Aktualno

Lokalni politiki so ljudje, ki vplivajo na življenje v vašem kraju. Ki imajo moč, da spremenijo stvari na bolje. 

Mnogi, predvsem mladi, radi pravijo, da jih politika ne zanima. Da jih ne zanimajo volitve, da ne bodo šli volit. A dejstvo je, da politiki krojijo naš vsakdan. Da cesta do vaše hiše še vedno ni asfaltirana, niso krivi pomgradovci, dengradovci ali delavci katerega koli drugega gradbenega podjetja. Da vaš otrok ob diplomi ni dobil denarja, namenjenega mladim intelektualcem, nista krivi banka in šola. Krivi so politiki. Kriv je župan, kriv je minister, kriv je vrh slovenske politike. Da bo namreč vaša cesta končno asfaltirana, mora župan odobriti denar. Če se izgovarja, da cesta ni občinska, ampak državna, mora denar spet odobriti politika, pač na državni ravni. Torej tisti ljudje, ki mnogih načeloma ne zanimajo. A bi vas morali. Moralo bi vas zanimati, kdo so županski kandidati. Kdo so ljudje, ki bodo sedeli na svetniških sedežih. Ker so to ljudje, ki ustvarjajo okolje, v katerem boste vi, vaši otroci, vaši vnuki živeli. Politiki vplivajo na to, kako dobro boste v nekem kraju živeli. Da ni denarja, je najlažji in najbolj priročen izgovor politikov. A že samo graf o črpanju evropskih sredstev, ki je bil te dni pogosto v medijih, nazorno kaže, koliko denarja lahko neka občina pridobi. Zakaj jih vaša občina ni, vprašajte župana. Ker s temi evropskimi sredstvi lahko vaš vsakdan postane boljši. Lahko se postavijo turistične znamenitosti, ki v kraj prinesejo svež pritok denarja. Ko se denar enkrat začne obračati, se ustvarijo tudi delovna mesta, zviša se kakovost življenja, cesto do vaše hiše lahko končno asfaltirajo. A da v občino privabiš evropska sredstva, moraš imeti ideje. Potrebuješ strokovnjake, potrebuješ možgane. Na županskem stolu potrebuješ človeka, ki ve, kaj dela; ta človek pa mora imeti okrog sebe ekipo, s katero lahko nekaj ustvari, ne take, ki se med sabo prepira. Zato je pomembno, da greste na volišče in veste, kaj izbirate. Ker izbirate svojo prihodnost. Politika se namreč pretaka po vseh venah našega življenja. Tako na lokalni, državni kot svetovni ravni. Ti ljudje vplivajo na vaše življenje, lahko ga spremenijo na bolje ali na slabše.

f30aadb994ae84fa951e774aee4d21bb
Andrej Petelinsek
Če cesta do vaše hiše še vedno ni asfaltirana, so krivi politiki.

Številni so te dni skušali vplivati tudi na medije. Na to, kaj se bo poročalo, o čem se ne bo poročalo, predvsem pa, kako se bo poročalo. A pri tem politiki radi pozabijo, da smo novinarji vedno v prvi vrsti novinarji, ne tiskovni predstavniki političnih strank ali podjetij. Zato ob pritiskih in grožnjah ne bomo tiho. Res je, da smo vsi v lasti nekoga, res pa je tudi, da smo novinarji različnih medijskih hiš med sabo zelo povezani. Ob velikih pritiskih, velikih grožnjah, velikih zgodbah bomo našli način, da zgodbe pridejo v javnost. Da dosežemo višji cilj, na medsebojno konkurenco medijev pozabimo. Ker poslanstvo novinarjev je, da smo psi čuvaji, da smo pozorni, kaj delajo ljudje. In če kršite zakon, ste nemoralni, delate kar koli narobe, se boste prej ali slej znašli v časopisu. Edina rešitev, da ne pristanete v medijih, ni v pritiskih na novinarje, urednike, lastnike, ampak se skriva v vas. Da pač delate prav. Zavoljo novinarskega dela so bile razkrinkane številne nepravilnosti, ujeti mnogi kriminalci. In temu poslanstvu se v kredibilnih medijih ne bomo odrekli.



In tako kot se mi, mediji, trudimo spreminjati svet na bolje, delati dobro, da bo življenje vseh nas boljše, tako lahko tudi vi, volivci, življenje v svoji vasi spreminjate na bolje. Tako da se pozanimate, kdo so ljudje, ki želijo sesti na županski stolček, da veste, kaj izbirate, koga izbirate in zakaj izbirate. Vprašajte ga, kakšne ima načrte, kako jih želi izpeljati, zakaj česa še ni naredil. Predvsem pa se v nedeljo odpravite na volišče in razmislite, zakaj boste nekomu dali svoj glas. Ne zato, ker vam je vsa leta sadil rožice, ne zato, ker vam je v letošnjem letu asfaltiral veliko cest. Ozrite se na vsa minula štiri leta in premislite, ali ste dobili to, kar vam je takrat obljubljal. Poglejte, kdo so ljudje, ki že tudi dvajset let sedijo na svetniških stolih, in kaj so dejansko za vašo vas naredili. Ste obnovili šolo, je zaživelo novo društvo, ste se znašli na turističnem zemljevidu Slovenije? Premislite tudi, česa vse več nimate v vašem kraju. Imajo vaši otroci službe?
Politika je tista, ki drži vse niti v rokah. Vi pa imate moč, da njihove karte premešate. Na vseh volitvah, vsakič znova. Če mislite, da nimate nikogar izbrati, zakaj ne kandidirate sami? Če tega poguma, da bi kandidirali, niste zbrali, se v nedeljo odpravite na volišče in premišljeno oddajte svoj glas. Če ne boste volili, bodite naslednja štiri leta tiho.

Andrej Petelinšek
Na županskem stolu potrebuješ človeka, ki ve, kaj dela.
lokalne volitve vestnikvolitve2018