vestnik

Kdor se ne bo testiral, ne bo mogel poučevati v živo. V prihodnje morda testiranje tudi za učence

Vestnik, 22. 1. 2021
Jure Zauneker
Zaposleni v vzgoji in izobraževanju se bodo v ponedeljek testirali.
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala mag. Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje, in dr. Anton Gradišek iz Instituta "Jožef Stefan".

Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v pomurski regiji je 982,5, na ravni države 892,6. Sedemdnevna incidenca v Sloveniji znaša 406,5, medtem ko v Pomurju 450,2. Tedensko povprečje okužb je trenutno 1220, v naši regiji pa vztraja pri 73,6. 

Izboljšanje epidemioloških razmer je pripomoglo k tem, da se otroci vračajo v vrtce in šole, pravi Vesna Kerstin Petrič. Eden od preventivnih dejavnikov pa je testiranje zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi pred začetkom in potem enkrat tedensko. V ponedeljek se tako začne testiranje za zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Če bo test negativen, začnejo učitelji in vzgojitelji z delom v torek. Tisti, ki bodo imeli pozitiven test, pa se odpravijo v samoizolacijo in od tam pokličejo osebnega zdravnika. O lokacijah hitrega testiranja bodo zaposlene obvestile šole, koordinatorji pa so pristojni zdravstveni domovi. 

testiranje, hagt, šalovci
Damjana Nemeš
Zaposleni v vzgoji in izobraževanju se bodo v ponedeljek testirali.

Kerstin Petričeva poudarja, da samo testiranje ne bo dovolj. Potrebni bodo tudi že znani preventivni ukrepi. Tisti, ki se ne bo testiral, po njenih besedah ne more v živo izvajati pouka, ampak bo moral izvajati druge naloge od doma. "Ker če ni testiran, lahko povzroči, da se okuži cel razred," pojasnjuje. Dotaknila se je tudi testiranja učencev. Zatrjuje, da o tem razpravlja cela Evropa, nekatere države pa so ga že začele izvajati. Direktorica Direktorata za zdravje še pravi, da je pri nas vredno počakati, da vidimo, da vidimo, kakšen bo izplen takega testiranja in potem bodo odločitev sprejeli tudi v Sloveniji. "Je pa zelo možno, da bo to naslednji korak," je zaključila.

koronavirus slovenija novinarska-konferenca
Kaj zdaj berejo drugi