vestnik

Če želite biti heroj, furajte v pižami

Marina Vrbnjak, 16. 5. 2018
Marina Vrbnjak
Župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko in inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota Srečko Šteiner
Aktualno

Devetega junija bodo v okviru prireditve Športaj s Klinko izvajali akcijo Heroji furajo v pižami, ko bodo invalidi, ki so bili poškodovani v prometnih nesrečah, v predelanih vozilih brezplačno vozili mlade iz zabave domov.

V prostorih Mladinskega centra v Gornji Radgoni je potekal posvet, namenjen predstavitvi projekta Heroji furajo v pižamah, hkrati pa tudi predstavitvi težav in izzivov, s katerimi se soočajo mladi pri udejstvovanju v prometu, o ukrepih namenjenih mladim, iskanju rešitev in dobrih praksah za izboljšanje prometne varnosti mladih. Posvet je organiziral Zavod VOZIM skupaj s partnerji, Občino Gornja Radgona in Mladinskim centrom Gornja Radgona.



Hkrati sta potekali tudi dve delavnici in sicer na temo škodljivega pitja alkohola med mladimi in temo vožnje pod vplivom alkohola, ki so jo izvedli dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci. Bistvo obeh delavnic je bilo najti konkretne rešitve. Odgovarjali na vprašanja, kaj lahko naredijo sami, kaj lahko naredijo starši in kaj lahko naredi policija, zdravstvene ustanove in pa druge institucije.


V zadnjih dveh letih so policisti obravnavali 2.138 prometnih nesreč, pri tem je bilo 332 oseb pod vplivom alkohola. Lani je v štirih prometnih nesrečah življenje izgubilo pet oseb, pri tem sta bila v dveh prometnih nesrečah povzročitelja pod vplivom alkohola.


Vseslovenski projekt znan pod geslom Heroji furajo v pižamah, katere pobudnik je zavod Vozim, želi nagovoriti mlade, da ne vozijo pod vplivom alkohola, hkrati pa poziva starše, da poskrbijo za varen prevoz svojih otrok domov, četudi sredi noči in v pižami.
Ob zaključku posveta so se na novinarski konferenci zbrali župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, predstavnica Zavoda VOZIM Barbara Slaček, predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Maja Roškar, inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota Srečko Šteiner in vodja Mladinskega centra Gornja Radgona Tomaž Rous.

484f845086d428139aea22ec1b8435a1
Marina Vrbnjak
Vodja Mladinskega centra Gornja Radgona Tomaž Rous.


»Lokalna skupnost seveda bo podprla in je podpirala vse vsebine, ki se nanašajo na zasnovo bodoče prometne varnosti, navsezadnje smo lansko leto sprejeli tudi celostno prometno strategijo v občini,« je uvodoma v imenu gostiteljice, občine Gornja Radgona, povedal župan Rojko in dodal, da je zavod Vozim k njim prišel z zelo dobro idejo, da bi na živih primerih pokazal kako pomembno je, da se upoštevajo pravila, ne glede na to ali smo pešec, kolesar ali šofer.

26fb6204faf6f1d5cc96f377fc860790
Marina Vrbnjak

Maja Roškar iz NIJZ se je osredotočila predvsem na področje alkohola, ki je eden izmed glavnih krivcev prometnih nesreč. »Na NIJZ iz državnih statistik ugotavljamo, da nam vsak dan samo zaradi zdravstvenih vzrokov, ki jih lahko 100 odstotkov pripišemo alkoholu, umreta dve osebi. Če bi pogledali podatke pomurske regije bi ugotovili, da je takih smrti vsako leto približno 53,« je povedala in dodala, da po njihovih ugotovitvah med bolj ranljive skupine prebivalstva sodijo predvsem mladostniki in mladi odrasli.
Predvsem pri mladih v starosti (od 25 do 34) let naraščajo oblike opijanja, zlasti pri ženskah. Mladostniki se z alkoholom srečajo že do 15 leta starosti, starost pa se iz leta v leto znižuje – zanimiva je tudi informacija, da kar 13 odstotkov petnajstletnikov alkohol pije tedensko.

3c40b52b1a1fb210bf02325489313037
Marina Vrbnjak
Predstavnica Zavoda VOZIM Barbara Slaček in predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Maja Roškar,

Inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota Šteiner je predstavil statistiko pomurskih cest. V zadnjih dveh letih so policisti obravnavali 2.138 prometnih nesreč, pri tem je bilo 332 oseb pod vplivom alkohola. Lani je v štirih prometnih nesrečah življenje izgubilo pet oseb, pri tem sta bila v dveh prometnih nesrečah povzročitelja pod vplivom alkohola. »Velikokrat pozabljamo, da se za temi številkami in statističnimi podatki skrivajo ljudje, družinske tragedije,« je opomnil.
Barbara Slaček, predstavnica Zavoda VOZIM, je predstavila njegovo delovanje. Zavod VOZIM je bil ustanovljen z namenom širjenja gibanja na nacionalni pa tudi mednarodni ravni ter z namenom združevanja posameznikov – para- in tetraplegikov ter ostalih ponesrečencev v prometnih nesrečah – ki želijo svojo zgodbo širiti naprej. Njihov cilj in želja je, da bi vsak mladostnik, vsaj enkrat slišal predavanje svojega vrstnika, ki je zaradi prometne nesreče prikovan na invalidski voziček ali kakorkoli drugače poškodovan. Povprečna starost, ko oseba zaradi prometne nesreče pristane na vozičku je namreč 22 let. Projekt se izvaja po celotni Sloveniji od konca novembra lani.

Jure Zauneker
Prometna nesreča. Fotografija je simbolična. 
promet policija nesreča heroji furajo v pižamah ceste
Kaj zdaj berejo drugi