vestnik

Center starejših Murska Sobota: Pet zaposlenih v izolacijo, stanovalci poslej prejemajo hrano v svojih sobah

Vestnik.si, STA, 13. 4. 2020
Jure Zauneker
Dom starejših Rakičan - Enota Murska Sobota
Aktualno

Po sobotni prvi potrjeni okužbi z novim koronavirusu v soboški enoti doma starejših Rakičan so pristojni opravili testiranje stanovalcev vseh treh nadstropij, pri tem so bili vsi testi negativni.

Poročali smo že prvi okužbi v soboški enoti Doma starejših Rakičan.  Prvo okužbo so potrdili v soboto v Splošni bolnišnici Murska Sobota pri stanovalki, ki so jo tja prepeljali zaradi drugih zdravstvenih težav. Zato so še isti dan opravili teste pri vseh zaposlenih in stanovalcih v 3. nadstropju, kjer je bivala okužena. Vsi so bili negativni.

Murska Sobota, Dom starejših Rakičan enota Murska Sobota
Jure Zauneker
Dom starejših Rakičan - Enota Murska Sobota.

V nedeljo so naknadno opravili še testiranje stanovalcev v 1. in 2. nadstropju, ki so bili prav tako negativni, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Včeraj je vodstvo doma izvedlo tudi usklajevalni sestanek z vsemi pristojnimi institucijami, vključno z županom Murske Sobote Aleksandrom Jevškom, civilno zaščito, predstavniki Splošne bolnišnice Murska Sobota in ministrstva za zdravje. Na sestanku so sprejeli zaščitne ukrepe.

V celotni enoti centra za starejše v Murski Soboti so tako vzpostavili tako imenovano sivo cono, za pet zaposlenih, ki so bili v bližnjem stiku z okuženo stanovalko, so odredili izolacijo, stanovalci odslej prejemajo hrano v svojih sobah, odredili pa so tudi intenzivno razkuževanje prostorov.

Direktor doma Zoran Hoblaj je še sporočil, da je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj že vzpostavil povezavo z domom in obljubil vso potrebno pomoč, ministrstvo za zdravje pa je zagotovilo dodatno zaščitno opremo, ki so jo že prevzeli.

To je prva potrjena okužba z novim koronavirusom v celotnem domu starejših Rakičan, ki ima tri enote s skupno 370 posteljami. V Rakičanu je 269 postelj, v enoti center za starejše v Murski Soboti 66 in v enoti Elizabeta pri Svetem Juriju v občini Rogašovci 35 postelj.

koronavirus starejši ukrepi