vestnik

Center varne vožnje: 150 tisoč voznikov naučili varneje voziti

Vestnik.si, 8. 9. 2018
Amzs
V AMZS so prepričani, da imajo s centrom na Vranskem pomemben del zaslug za občutno zmanjšanje števila najtežjih prometnih nesreč ter žrtev v prometu. 
Aktualno

AMZS je Center varne vožnje Vransko odprla pred desetimi leti. 

Center varne vožnje Vransko, ki ga je Avto-moto zveza Slovenija (AMZS) odprla pred desetimi leti, je več kot 150.000 voznikov v teh letih naučil voziti varneje. AMZS ima tako s centrom na Vranskem pomemben del zaslug za občutno zmanjšanje števila najtežjih prometnih nesreč ter žrtev v prometu, so prepričani v tej zvezi.

"Zagotovo so k večji varnosti pripomogla tako varnejša vozila kot boljša infrastruktura, a vendarle je na koncu še vedno človek tisti, ki mora v kritični situaciji izvesti ustrezen vozniški manever," so navedli v AMZS.


V AMZS so napovedali, da bodo z razvojem in nadgrajevanjem programov, infrastrukture centra ter izobraževanjem zaposlenih tudi v prihodnje skrbeli, da bo Center varne vožnje na Vranskem sinonim varne mobilnosti. Postregli so tudi s podatkom, da je pred odprtjem centra na slovenskih cestah v povprečju življenje izgubilo 261 ljudi na leto, od leta 2009 do 2017 pa v povprečju 130. Letos do konca avgusta pa je na slovenskih cestah življenje izgubilo 57 oseb. "Zagotovo so k večji varnosti pripomogla tako varnejša vozila kot boljša infrastruktura, a vendarle je na koncu še vedno človek tisti, ki mora v kritični situaciji izvesti ustrezen vozniški manever," so navedli v AMZS. In ravno ta manjkajoči del mozaika prometne varnosti, vadbeni poligon za izobraževanje voznikov, je AMZS začela snovati pred poldrugim desetletjem. Leta 2004 so bili razgrnjeni načrti za center varne vožnje, septembra 2008 pa je zveza na Vranskem odprla prvi center varne vožnje v Sloveniji. Ta je bil že v začetku zasnovan izjemno sodobno, se je pa v vseh teh letih nadgrajeval v skladu z razvojem na področju mobilnost.

efa48dd161ec7c49005c4a8367955a03
Amzs
Ekipa, ki vodi center varne vožnje.


Prizadevanja za večjo prometno varnost se morajo po opozorilu zveze nadaljevati ne glede na izboljšanje stanja v zadnjih letih. Kot so napovedali, si bo AMZS kot največja nevladna organizacija na področju varne mobilnosti tudi v sodelovanju z drugimi deležniki in partnerji še naprej prizadevala za uresničitev Vizije 0 oz. cilja, da na cestah ne bi ugasnilo nobeno življenje več. Pri tem bo imel ključno vlogo ravno Center varne vožnje na Vranskem, so prepričani v zvezi.

center varna vožnja amzs promet
Kaj zdaj berejo drugi