vestnik

Čentiba: Posel dobil izvajalec, ki je delo prvič opravil slabo

Majda Horvat, 25. 11. 2020
Majda Horvat
Obnova cest v Čentibi
Aktualno

Gradbeno podjetje Pavčnik z Dola pri Hrastniku nadaljuje sanacijo cest v Čentibi. Na razpisu Občine Lendava spet uspelo, ker je ponudilo najnižjo ceno.

Krajani Čentibe že nekaj časa opozarjajo na neustrezno obnovo posameznih odsekov cest, zaradi česar so ti po njihovem mnenju ponekod celo nevarni za udeležence v prometu. »Glede neustrezno sanirane ceste v Čentibi sem prenesel vse pripombe krajanov, pred asfaltiranjem in po končanem asfaltiranju odseka ceste v Čentibi, investitorju, Občini Lendava. Z opravljeno sanacijo tudi sam nisem zadovoljen, vendar bo po informacijah izvajalec del zadevo saniral. Vsi dogovori potekajo med izvajalcem in investitorjem,« nam je o reševanju problema povedal predsednik krajevne skupnosti Romeo Gal.

Krajani namreč spet opozarjajo, da tudi dela, ki so se izvajala prvi teden v novembru, niso izvedena tako, kot bi morala biti. Čeprav predsednik KS Čentiba pripomb krajanov k izvedenim delom ne omenja, krajani vidijo več pomanjkljivosti. Tako kot ob sanaciji leta 2018 je tudi tokrat vozna površina neravna na skoraj celotnem odseku obnovljene ceste. Asfalt se je položil, kljub temu da so opozarjali, da podlaga za to ni dobro pripravljena. Krajani prav tako opozarjajo, da kanalizacijski jaški prej niso bili dvignjeni na višinski potek nove asfaltne površine.


Obnova posameznih odsekov cest v Čentibi se je začela leta 2018 v okviru skupnega razpisa lendavske občine za izvedbo obnovitvenih del na več odsekih cest predvsem na gričevnatem območju. Dela v Čentibi so zajemala ureditev hudournika ob nogometnem igrišču in vzdrževalna dela v delu Glavne ulice v Čentibi, od križišča z regionalno cesto Lendava–Pince do križišča pri stari šoli v Čentibi. Pogodbena vrednost del je skoraj 117 tisoč evrov z DDV, izvajalec pa je gradbeno podjetje Pavčnik z Dola pri Hrastniku. »Zaradi reklamacije nekakovostno izvedenih del v delu Glavne ulice v Čentibi so bila plačana le dela v višini 34.416,63 evra. Dogovorjeni smo, da izvajalec reklamirano napako v kratkem odpravi,« so nam ob tem sporočili iz lendavske občine.
Kljub slabo opravljenemu delu v letu 2018 je isto gradbeno podjetje znova dobilo posel, in to obnovo nekaterih odsekov cest prav tako v Čentibi, po končanju teh del pa naj bi popravilo tudi napake od prej. S tem da si bo lahko zdaj obračunalo samo dejansko izvedena dela. To pomeni, da ne more pričakovati plačila preostalega zneska po prvi pogodbi.


Isti gradbinec spet najcenejši
Občina Lendava je junija letos objavila razpis za izbiro izvajalca del za obnovo treh odsekov: od šole v Glavni ulici do križišča s cesto za Madžardiak, od križišča s cesto za Madžardiak do trgovine in odsek ceste v zaselku Madžardiak. Pogodbena vrednost teh del je dobrih 117 tisoč evrov z DDV. Za pridobitev posla se je potegovalo šest ponudnikov, dokončno odločitev o izvajalcu pa so sprejeli po enem krogu pogajanj. »Predmet pogajanj je bila končna ponudbena cena. V postopku pogajanj je ponudbe oddalo vseh šest ponudnikov. Naročnik je kot najugodnejšo izbral prvo dopustno ponudbo ponudnika – to je Pavčnik, d. o. o., ki je ponudil najnižjo ponudbeno ceno,« so nam o izbiri izvajalca sporočili iz lendavske občine. Poudarjajo še, da dela še niso končana in da investitor, torej Občina Lendava, teh še ni prevzel.

Dela, ki so se izvajala prvi teden v novembru, niso izvedena tako, kot bi morala biti.

čentiba cesta obnova