vestnik

Centri za socialno delo junija začenjajo izdajati informativne izračune pri podaljšanju letnih pravic

STA, 7. 6. 2021
Nataša Juhnov
Murskosoboški CSD se je septembra preselil v nove prostore, ki pa so premajhni še za delovanje območnega CSD Pomurje.
Aktualno

Centri za socialno delo ta mesec začenjajo izdajati informativne izračune pri podaljšanju letnih pravic, piše na spletni strani ministrstva za delo. Informativne izračune bodo najprej izdali za pravico do otroškega dodatka, subvencijo vrtca, subvencijo malice in subvencijo kosila, kasneje pa še za uveljavljanje pravice do državne štipendije.

Prvi informativni izračuni bodo s 1. julijem izdani za priznanje pravice do otroškega dodatka in subvencije vrtca.

Z informativnim izračunom se začasno odloči o upravičenosti do pravice, njeni višini in obdobju upravičenosti. Ta bo imel enako vsebino in bo vročen enako kot odločbe za pravice iz javnih sredstev.

Na informativni izračun je mogoč tudi ugovor, o katerem bo odločal center za socialno delo. Rok za vložitev ugovora je 15 dni od dneva vročitve, ministrstvo pa je na svoji spletni strani pripravilo tudi predlog ugovora.

Ministrstvo je na svoji spletni strani zapisalo, da se pri informativnem izračunu pravica začne izvrševati z dnem odpreme informativnega izračuna, vložen ugovor pa ne zadrži izvrševanja informativnega izračuna. Če oseba ne vloži ugovora, se informativni izračun šteje za dokončno odločbo centra za socialno delo, oseba, ki na informativni izračun ni vložila ugovora pa nima pravice do pritožbe.

delo pravice ministrstvo sociala