vestnik

Cepljenih precej več žensk, prijavljenih 54 neželenih učinkov

Vestnik, 13. 1. 2021
Jure Zauneker
Cepljenih je bilo precej več žensk kot moških.
Aktualno

V obdobju med 27. decembrom in 10. januarjem je bilo v državi razdeljenih 33.150 odmerkov cepiva, cepljenih pa 21.159 oseb.

Kot je razvidno iz tedenskega poročila NIJZ o cepljenju, je bilo cepljenih 14.962 žensk in 6197 moških. Največ, 15.359, oseb je bilo cepljenih v starostni skupini nad 65 let, 5792 se jih je cepilo v skupini od 18 do 64 let, osem primerov pa je bilo v starostni skupini do 17 let.

murska-sobota, dom-starejših-murska-sobota, ceplenje, covid-19
Jure Zauneker
Cepljenje. Slika je simbolična.

NIJZ spremlja izvajanje cepljenja na podlagi podatkov o opravljenih cepljenjih, ki jih izvajalci posredujejo v Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju (eRCO). Do 10. januarja je NIJZ prejel 54 prijav neželenih učinkov po cepljenju proti covid-19. "Posamezna prijava navadno vključuje več prijavljenih neželenih učinkov pri isti osebi," pojasnjujejo. Ti učinki so nato v poročilu razvrščeni po organskih sistemih na način, kot ga uporablja Evropska agencija za zdravila. Največkrat prijavljen neželeni učinek so bile splošne težave in spremembe na mestu aplikacije.

neželeni učinki, prijave
NIJZ
Prijavljeni neželeni učinki.

Kateri neželeni učinki se uvrščajo v posamezno klasifikacijo?

- dihala, prsni koš in mediastinum: občutek težkega dihanja

- imunski sistem: alergična reakcija (brez anafilaksije)

- koža in podkožje: izpuščaj, rdečina kože

- kri in limfatični sistem: limfadenitis

- prebavila: bruhanje, diareja, bolečine (krči) v trebuhu

- psihiatrične motnje: nemir

- splošne težave in spremembe na mestu aplikacije: bolečina, rdečina, oteklina ali srbenje na mestu cepljenja, povišana telesna temperatura, utrujenost, bolečina v prsih

- srce: tahikardija, miokardni infarkt

- živčevje: glavobol, vrtoglavica

(Vir: NIJZ, Klasifikacija po organskih sistemih)

NIJZ še pravi, da so prijavo o resnih neželenih učinkih prijeli le eno. Gre za primer smrti stanovalke v enem od domov za starejše, ki je v Sloveniji dvignil veliko prahu. Primer je obravnavala posebna komisija pri ministrstvu za zdravje in zaključila, da povezava s cepljenjem ni verjetna. 

koronavirus cepljenje nijz