vestnik

Marija Magajne: Pred nami je še nekaj zahtevnih tednov

A. N.R.R., 18. 1. 2021
Posnetek zaslona
Marija Magajne kljub ugodni trendom ostaja zadržana.
Aktualno

Aktualne epidemiološke podatke so na današnji novinarski konferenci predstavili nova vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne in državni sekretar, pristojen za cepljenje Jelko Kacin, prej vladni govorec.

Sedem dnevno povprečje okužb znaša 1366, kar je še vedno nad kriterijem za prehod v rdečo fazo, za to bi bilo potrebno 1350 okužb. Med občinami, ki najbolj izstopajo po število novo okuženih, pa tokrat ni bilo nobene občine iz Pomurja.

Minuli konec tedna so predstavnice ministrstva obiskale bolnišnice in se prepričale, da so se vse zelo dobro organizirale, nekatere prevzemajo paciente iz drugih bolnišnic, obvladujejo potrebe covid pacientov in tudi drugih pacientov, je uvodoma povedala Marija Magajne, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. V Sloveniji vse bolnišnice delujejo kot ena bolnišnica, vodstva pa še vedno opažajo, da je zasedenost na intenzivnih oddelkih visoka, je pa situacija stabilna in obvladljiva. Upajo, da se bo krivulja hospitaliziranih začela obračati navzdol.

cepljenje, covid, bolnica, sbms
Aleš Cipot
Cepljenje vodstva Splošne bolnišnice Murska Sobota

Podatki kažejo na umirjanje epidemije, a Magajnejeva ostaja previdna, saj je potrebno počakati na podatke okuženih in hospitaliziranih v naslednjih dneh. »Pred nami pa je še nekaj zahtevnih tednov, dokler se ne bodo začeli kazati učinki precepljenosti, v tem obdobju moramo delati na tem, da se okužbe ne bodo širile, dosledno je potreba spoštovati preventivne ukrepe in imeti zadostno število testiranj.«

Uporaba hitrih testov se nadaljuje

Napovedala je, da se bo množično testiranje z uporabo hitrih antigenskih testov nadaljevalo, saj se je na ta način omogočilo hitro prepoznavanje oseb, ki so nosilci virusa in oseb z blagimi obolenji. Samo v petek je bilo s pomočjo teh hitrih testov odkritih 371 pozitivnih posameznikov. Poudarila pa je tudi, da v primeru negativnega rezultata to pomeni rezultat v tistem trenutku, ko je bil bris odvzet.

Jelko Kacin na novi funkciji

Kacin pa se je v svojem govoru zahvalil in poveedal, da je v 10 mesecih bilo organiziranih 215 novinarksih konferenc, na katerih so gostili več kot 400 sogovornikov. Največkrat je bila prisotna Mateja Logar.

Veliko o cepljenju ni povedal, dejal je le, da so vsa cepiva, ki jih mora Slovenija dobiti v tem tednu, že v Ljubljani. Podrobnosi o cepljenju pa bo jutri na novinarski konerenci predstavil predsednik vlade Janez Janša.

novinarska-konferenca epidemija cepljenje-covid-19 koronavirus