vestnik

Stanje je stabilno, vendar smo na začetku epidemije. Vlada medtem odprla transakcijski račun za zbiranje denarja

Vestnik, 25. 3. 2020
Niko Časar
koronavirus, zdravstvo, epidemija
Aktualno

V izjavi za javnost o aktualnem stanju glede koronavirusa sta sodelovala vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter ter Mateja Logar z infekcijske klinike UKC Ljubljana.

Andrej Šter, vodja konzularne službe, je podal informacije o zadnjem razvoju dogodkov v zvezi s 350 državljani Srbije, ki so zastali v Sloveniji. "Gre za državljane, ki so že nekaj dni na poti. Cilj je, da jih spravimo domov," je povedal in dodal, da ministrstvo intenzivno išče rešitve in spravlja Slovence iz različnih delov sveta domov. "Vedno znova ugotavljamo, da se nam javlja vse več posameznikov, ki pa velikokrat tudi sami najdejo poti domov. Nekaj se jih vrne z drugimi prevozi, ki jih organizira ministrstvo, veliko jih pa pride z uporabo rednih prevoznih linij. Število tistih, ki se je vrnilo v zadnjih dneh, je nekaj tisoč Slovencev. Pri tem je pomembno, da še vedno obstajajo redne letalske linije, ki so povezane do slovenske meje in so vedno odprte vsakemu slovenskemu državljanu, je še pojasnil. Aktivnost evakuacijskega reševanja se ne bo zaključila toliko časa, dokler bodo lahko s to obliko pomagali Slovencem v tujini. "Nekaj držav smo že zaprli, ker interesa za to, da bi se ljudje usedli na letalo, ni bilo. Vendar pa temu namenjamo tudi dejavnost klicnega centra," je še dodal Šter.

šter
STA
Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter.

Kot je dodal Jelko Kacin, Republika Slovenija teh poletov ne zaračunava, vseeno pa dodaja, da lahko tisti, ki jih pripeljejo domov oziroma njihovi družinski člani in prijatelji, pomagajo z doniranjem denarja na TRR, s čimer bo vlada lahko pomagala pomoči potrebnim. Številko računa za nakazilo sredstev za odpravo posledic epidemije je Ministrstvo za finance medtem že objavilo, sredstva pa se bodo porabljala v okviru proračunske rezerve. O porabi sredstev bo vlada RS mesečno poročala Državnemu zboru.

Na konferenci je spregovorila tudi doc. dr. Mateja Logar iz infekcijske klinike UKC Ljubljana, ki se je zahvalila vsem prebivalcem Slovenije, da se držijo navodil vlade. "Zaenkrat je stanje v naši državi stabilno, vendar smo na začetku epidemije, zato nas vse še lahko preseneti. Smo pa zaradi upoštevanja navodil upočasnili potek okužbe in širjenja bolezni, na ta način pa lahko tudi v prihodnje omogočimo boljše delovanje zdravstvenega sistema in vsem nudimo ustrezno zdravljenje." V UKC je trenutno hospitaliziranih 11 bolnikov na intenzivni enoti, je izpostavila, na oddelku pa se stanje spreminja. Na navadnih oddelkih je bilo 33 obolelih. "Nekaj bolnikov uspemo vsak dan odpustiti, se pa število hospitaliziranih bolnikov povečuje. Danes smo odprli dodatno lokacijo na infekcijskem oddelku, po potrebi bomo odpirali nove oddelke," je še povedala Logarjeva. Ponovno je izpostavila, da se v tem času ne družimo ter spoštujemo higieno rok in kašlja. 

koronavirus vlada-rs