vestnik

Cerar se je »na dopustu« srečal z Magyarjem

Majda Horvat, 13. 1. 2019
Aktualno

Takoj po praznikih se je Miro Cerar z drugimi ministri in poslanci iz vrst SMC, ki ji predseduje, mudil v Mariboru, delovne pogovore pa je v petek, 4. januarja, začel z lendavskim županom Janezom Magyarjem. To srečanje je vredno pozornosti zato, ker je bil ob mariborskem županu Sašu Arsenoviču Magyar edini župan, s katerim se je Cerar ta dan srečal, čeprav ta ni član stranke SMC in ga ta tudi ni podpirala kot županskega kandidata.

Cerar je na družbenih omrežjih zapisal, da sta se z lendavskim županom pogovarjala o »sodelovanju med Slovenijo in Madžarsko, razvoju turizma, gospodarstva in železniške infrastrukture«, Magyar pa je v izjavi za lendavski spletni medij povedal, da so bili pogovori namenjeni gospodarstvu in tujim vlaganjem v Lendavi ter da je sam poudaril potrebo po vzpostavitvi železniške povezave med Lendavo in Redicsem ter med Lendavo in Beltinci.Pogovarjali da so se še o okoljskih temah ter izvajanju arbitražnega sporazuma. Lendavski župan je Cerarju tudi omenil, da bi Lendava gostila srečanje zunanjih ministrov Slovenije in Madžarske in da si v Lendavi želijo srečanja gospodarskega ministra Zdravka Počivalška z gospodarstveniki iz lendavske občine.



V službi za stike z javnostjo ministrstva za zunanje zadeve so nam v zvezi s srečanjem Cerarja in Magyarja zatrdili, da nimajo nobenih informacij, o čem so tekli pogovori, niti ne vedo, kdo je bil pobudnik srečanja, saj da je bil obisk Cerarja v Mariboru zasebne narave in da je imel ta dan dopust, torej ni deloval kot zunanji minister. Vprašanja v tej zvezi naj zastavimo stranki SMC, so nam še povedali po telefonu.»Srečanje, ki vas zanima, je bilo neformalno,« pa so nam sporočili s sedeža stranke SMC. Pobudo zanj je dal lendavski župan, osnovni namen pa je bil »opredeliti možnosti za sodelovanje župana s stranko SMC na lokalni ravni«. Župan je bil tudi tisti, ki je poudaril nekaj projektov, ki so pomembni za razvoj Lendave in pri katerih si želi širše politične podpore.

Sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko

Toda Cerar je na svojih družbenih omrežjih poudaril, da se je z županom pogovarjal o sodelovanju med Slovenijo in Madžarsko, česar seveda ni mogoče ločiti od dela in pristojnosti, ki jih ima kot zunanji minister, ter o razvoju turizma, česar prav tako ni mogoče obravnavati brez aktualnega nakupa Term Lendava in drugih madžarskih vlaganj v Lendavi. S sedeža stranke SMC so nam sporočili, da sta se ob robu srečanja »sogovornika dotaknila še nekaterih drugih tem, za katere pa sta se strinjala, da zahtevajo pogovor v drugačnih okoliščinah in na drugi ravni«.
Ob tem (neformalnem) srečanju Cerarja z lendavskim županom Magyarjem in (nepomembnih) pogovorih je vendar treba spomniti, da pomoč madžarske države območjem, kjer živi madžarska manjšina, Sloveniji ni bila »podtaknjena«, ampak je to potekalo v soglasju in v dogovoru z vlado, ki jo je takrat vodil Cerar, in usklajeno s finančnim ministrstvom. To je namreč ob svojem obisku v Sloveniji novembra lani poudaril v nekaterih intervjujih tudi madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Tega je na gradu Strmol sprejel na delovnem obisku zunanji minister Cerar, pogovarjala pa sta se o sodelovanju držav pri gradnji drugega tira.
Matej Pušnik/SMC
Miro Cerar se rokuje z lendavskim županom Janezom Magyarjem. 
miro cerar Janez Magyar srečanje
Kaj zdaj berejo drugi