vestnik

Ljutomerski župnik spoznan za krivega zaradi spolnega nasilja

Vestnik, 9. 12. 2019
Nataša Juhnov
Cerkvena cerkev ga je spoznala za krivega
Aktualno

Duhovnik murskosoboške škofije je bil v skladu z navodili Kongregacije za nauk vere v izvensodnem upravnem kazenskem postopku spoznan za krivega zaradi spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami

Spomnimo, da se je aprila lani Andrej Zrim, ljutomerski župnik, znašel pod drobnogledom Cerkve zaradi prijav staršev o domnevnem nadlegovanju otrok. Takrat so ga, po navodilih Zakonika cerkvenega prava in Ekspertne skupine pri Slovenski škofovski konferenci, zaradi suma kaznivega dejanja umaknili iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru. "Umik iz župnije nikakor ne pomeni, da je osumljeni resnično kriv; to bo pokazal postopek, po pravnem načelu, da je obtoženi nedolžen, dokler se nasprotno ne dokaže," je takrat zapisal soboški škof, dr. Peter Štumpf.

Včeraj so na spletni strani Župnije Ljutomer objavili naslednje naznanilo:

Obvestilo metropolitanskega cerkvenega sodišča:

Gospod Andrej Zrim, duhovnik murskosoboške škofije, je bil v skladu z navodili Kongregacije za nauk vere v izvensodnem upravnem kazenskem postopku spoznan za krivega zaradi spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami. Naloženi so mu bili določeni ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija.

ljutomer andrej-zrim