vestnik

Cerop spet prevzema kosovne odpadke, MOP poziva zbirne centre k delovanju

Vestnik, 8. 4. 2020
STA
Zbirne centre za odpadke je k temu, naj skladno z veljavnim pravnim redom zagotovijo možnost odlaganja odpadkov, pozvalo tudi Ministrstvo za okolje in prostor. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Regijski center za ravnanje z odpadki CEROP je zadnjih nekaj dni marca in v začetku aprila zaradi epidemije koronavirusa prenehal prevzemati kosovne odpadke. V tistem obdobju tudi v zbirnih centrih posameznih občin niso prevzemali tovrstnih odpadkov.

CEROP je medtem pričel ponovno prevzemati kosovne odpadke, ki se posledično spet lahko oddajajo v zbirnih centrih po občinah. Zbirne centre za odpadke pa je k temu, naj skladno z veljavnim pravnim redom zagotovijo možnost odlaganja odpadkov, pozvalo tudi Ministrstvo za okolje in prostor, saj je bilo v zadnjem času zaznati povečano nezakonito odlaganje odpadkov v naravi.

Ministrstvo je Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih obči Slovenije ter Zbornico komunalnega prebivalstva v dopisu pozvalo, naj se organizacija dela v zbirnih centrih uredi tako, da izvajalec obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov v zbirnem centru zagotovi izvajanje javne službe, pri tem pa naj so smiselno upoštevana določila odloka. 

609974f6fa7918b25bd92934b8d77e48
Nataša Juhnov
Ministrstvo poziva k skrbnemu in odgovornemu ravnanju občanov z odpadki.

"Ministrstvo se zaveda, da v času trenutnih razmer komunalna podjetja po vsej Sloveniji vlagajo trud v nemoteno oskrbo svojih odjemalcev z varno pitno vodo kot tudi zagotavljanje drugih gospodarskih javnih in izbirnih služb, kot so odvajanje in čiščenje odpadne vode, ravnanje z odpadki, javna snaga, pri čemer se soočajo s številnimi zdravstveno varnostnimi, operativnimi in kadrovskimi izzivi. Zato je razumljivo, da so številni izvajalci javne službe zbiranja komunalnih odpadkov svoje naloge zaradi nevarnosti okužbe s COVID 19 omejili na nujna opravila za zagotavljanje javne higiene," so sporočili z Ministrstva za okolje in prostor. Seznanjeni so s tem, da zbiranje komunalnih odpadkov iz gospodarstva in gospodinjstev poteka nemoteno, vsaj pri sistemu od vrat do vrat. Obenem so navedli, da je delovanje zbirnih centrov v sklopu Zakona o gospodarskih javnih službah obvezno, navkljub kriznim razmeram in pozvali k skrbnemu in odgovornemu ravnanju občanov z odpadki. 

kosovni odpadki
Profimedia
V naravi je bilo zaznati povečano odlaganje odpadkov.

Cerop kosovni-odpadki zbirni-centri
Kaj zdaj berejo drugi