vestnik

Cerop obiskal okoljski inšpektor in ustavil prevzem komunalnega blata

Majda Horvat, 29. 7. 2021
Nataša Juhnov
Cerop.
Aktualno

Občine oziroma njihova komunalna podjetja so prejela sporočilo Ceropa, da bo zaradi težav pri predelavi blata iz čistilnih naprav prevzem tega v prihodnje otežen. Ali to pomeni, da si bodo morale občine same poiskati novega prevzemnika komunalnega blata na trgu?

Franc Cipot, direktor Ceropa, ki na tem mestu ostaja do konca avgusta, je za Vestnik.si najprej izpostavil, da ne glede na dopis, ki so ga poslali občinam, teh ne mislijo pustiti na cedilu in da že sami iščejo prevzemnika blata iz čistilnih naprav, ki ga bodo verjetno tudi našli prej kot občine posamično.

de517acdcdfe37f6ef46958f269bbc94
Majda Horvat
Franc Cipot se septembra poslavlja z mesta direktorja Ceropa.

Ni pepela, ni ceropita

Pojasnil pa je tudi razloge, ki so privedli do tega, da v Puconce blata več ni mogoče voziti. Cerop je obiskal republiški okoljski inšpektor, ki je med drugim ugotovil, da lahko Cerop po okoljevarstvenem dovoljenju (OVD) pred obdelavo skladišči do 50 ton blata iz komunalnih čistilnih naprav. Tega namreč skupaj s pepelom predelujejo v kompozit (ceropit). V primeru, da bi to količino blata presegli bi se Cerop znašel v prekršku.

hoče-slivnica, pivola, onesnaženje
Občina Hoče-Slivnica
Odpadno blato je v zadnjem obdobju v Sloveniji vse večji okoljski problem. Na fotografiji suho kontaminirano blato, ki je bilo odloženo na območju občine Hoče-Slivnica.

"Ob obisku inšpektorja je bila količina deponiranega blata pod mejo dopustnega po OVD, ampak če bi blato, ki ga trenutno ne moremo predelovati prevzemali še naprej, bi dovoljeno količino presegli," je povedal Cipot. Blato pa ne morejo predelovati v kompozit, ker jim dobavitelj pepela, to je družba Vipap iz Krškega, več ne dostavlja pepela, saj njihova proizvodnja stoji že približno tri tedne. Doslej oziroma vse od leta 2015 je bil to zanesljiv dobavitelj, a v prihodnje se nanj ne bo mogoče zanašati, še izpostavi Cipot.

Zaradi zastoja pri predelavi komunalnega blata v Puconcih je občinam tega ostalo pri čistilnih napravah od 50 do 100 ton, kar je približno dvotedenska količina. Cerop je namreč na mesec prevzel približno 850 do 900 ton tega odpadka.

Občine bodo torej morale za odstranitev nakopičenega blata najti začasnega novega prevzemnika, ki pa bo storitev opravil po občutno višji ceni kot jo ima za občine ustanoviteljice Cerop.

komunalno-blato Cerop predelava ustavitev-prevzema občine