vestnik

Kapacitete v zunanjih rdečih conah bodo sprva namenjene bolnišnicam, nato domovom za starejše

Vestnik, 29. 10. 2020
Nataša Juhnov
Koronavirus
Aktualno

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager, Mateja Logar z ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja in vladni govorec Jelko Kacin so predstavili aktualno stanje, povezano s koronavirusom.

Čakš Jagrova je izpostavila, da je zaznati velik porast števila okuženih med 35 in 45 let, delež žensk v vseh starostnih skupinah pa je večji od moških. Glede na statistične regije je najbolj prizadeta Gorenjska, sledita pa Koroška in Osrednjeslovenska regija. 

Screenshot (20)
Zajem zaslona
Nuška Čakš Jager.

Do šolskih počitnic je bil v šolskem okolju največji delež v starostni skupini med 15. in 18. letom starosti. Vrtčevski otroci po njenih besedah predstavljajo minimalen delež v celotnem skupnem deležu otrok in mladostnikov. "To je vezano na način življenja, obnašanja, tukaj je mladostniška populacija bolj izpostavljena," je še med drugim povedala Čakš Jagrova. 

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je svoj govor posvetil stanju v domovih za starejše in ostalih socialnih zavodih. Največ izzivov se trenutno pojavlja z vprašanjem kadra in rdečih con. Trenutno aktivno okuženih v domovih za starejše je 784 stanovalcev od skupno 19 tisoč v 102 domovih. Bližamo se deležu dveh tretjin domov v Sloveniji, ki se srečujejo z okužbami. Večina domov okužbo uspe hitro omejiti, nekaj pa jih je bolj izpostavljenih, doda Cigler Kralj. 

janez-cigler-kralj, minister-za-delo
Sašo Švigelj
Intervju Janez Cigler Kralj; Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Vse domove za starejše je ministrstvo pozvalo, da so pozorni na prezračevalne sisteme, skozi katere naj bi se v nekaterih domovih okužba zelo hitro razširila. Tako so jim priporočili, da ob pojavu okužbe izključijo prezračevanje. Vsi zaposleni v domovih, kjer so se pojavile okužbe, so pod stresom, utrujeni, ponekod delajo tudi v 13-urnih izjemah, tako Cigler Kralj. 

Zunanje vzpostavitve rdečih con so že ponudili Dom sv. Agate, Dom paraplegikov v Pacugu, Dom dveh Topolov v Izoli, Wellnes Zala v Topolšici, dogovarjajo pa se tudi z zdravilišči, je pojasnil minister. Ustreznost teh rdečih con je prepuščena strokovni oceni. Število kapacitet ocenjuje, da bo zadostno, v prvi vrsti pa bodo namenjene bolnišnicam, nato pa domovom za starejše. Minister je tudi povedal, da se je v zadnjima dvema mesecema na področju socialnega varstva zaposlilo 118 oseb, vključili pa so tudi študente. Tudi v drugem valu bo vlada izplačala določene dodatke, zaposlenim, ki delajo v najbolj kritičnih dejavnostih. 

novinarska-konferenca aktualno-stanje