vestnik

Četrtič v Radencih festival Mačje mesto, ki bo prvič tridnevni

Vida Toš, 13. 6. 2018
Vida Toš
Mačje mesto 2017, družinski festival, ki bo letos prvič trodnevni.
Aktualno

Navdih vseh idej za Mačje mesto je najbolj znan slovenski maček, Muri, katerega avtor je Kajetan Kovič, ki je živel tudi v Hrastje Moti

V parku v Radencih bo prihodnji konec tedna - od petka, 22. junija, do nedelje, 24. junija - spet, že četrto leto, zraslo Mačje mesto. Gre za družinski festival, namenjen predvsem otrokom, majčkeno pa tudi malo večjim otrokom in staršem, ki je tri leta do zdaj potekal en dan, letos pa bo prvič v parku tridnevni direndaj.

ece0d62db1e621e5eca66da793baea50
Vida Toš
Mačje mesto, Radenci.


Organizatorji - občina Radenci s partnerji Zavodom za turizem in šport Radenci, radenskim Turističnim društvom ter Zdraviliščem Radenci iz skupine Sava Turizem - pravijo, da je tako do zdaj na festivalu vsako leto sodelovalo kakih 70 nastopajočih, letos jih bo več kot 120; prav tako je z obiskovalci - lani so recimo našteli okrog 400 otrok, letos - samo prvi dan - pričakujejo kakih 700 obiskovalcev.


Župan Radenec, Janez Rihtarič praiv, da je ponosen, da se - poleg tega gre prav za čas v letu, ko svoj rojstni dan praznuje občina - v Radencih odvija nekaj takega kot je Mačje mesto: "Pomembno se mi zdi tudi, da so najpomembnejši akterji turizma v občini prepoznali priložnost tudi v kulturnem turizmu, ki bogato dopolnjuje že vrsto let prepoznavno zgodbo zdraviliškega turizma v Radencih." V sklopu praznika bo tako prvi večer v Mačjem mestu pred Mačjim odrom slavnostna akademija in podelitev občinskih priznanj, poleg tega pa še nekaj pomembnega - predstavitev monografije o Radencih.

9d9f569c06480c06b121eca7a7ea97b3
Vida Toš
Mačje mesto, Radenci.


Vodja projekta Mačje mesto, ki je - mimogrede - sofinanciran s sredstvi Evropske unije, iz Evropskega sklada za regionalni razvoj - naložba v vašo prihodnsto, pa tudi s sredstvi republiškega proračuna, Norma Bale, pa pravi, da se Radenci z omenjenim festivalom spuščajo tudi v otroški oziroma družinski turizem: "Za otroke in mladostnike so dovolj dobre samo najboljše vsebine, zato smo bili pri izbiri nastopajočih in programa izjemno tenkočutni. K sodelovanju pa smo povabili raznolike akterje - Waldorfsko šolo Pomurja, Hišo eksperimentov Maribor, priznane literarne ustvarjalce, likovnike in glasbenike, kot so Neca Falk, Andrej Rozman Roza, Nipke, Simona Kopinšek in Vesna Radovanović." Poleg tega bodo v kongresni dvorani ob Mačjem odru zavrteli vse tri filme o Kekcu, saj je avtor besedila naslovne Kekčeve pesmi prav tako Kajetan Kovič. Poleg tega je avtor Kekca, Josip Vandot, prav tako povezan z Radenci, se je bil pred 2. svetovno vojno v službi na železnici v Slatini – Radenci.

bff7116cd9bddfa96248b405e2c24474
Vida Toš
Tiskovna konferenca Mačje mesto 2018.

Ena od pobudnic projekta - pobudnica ideje Mačjega mesta je oblikovalka Barbara Žnidarič - pa je tudi direktorica občinske uprave Občine Radenci, Mojca Marovič, ki pravi, da so se lani prijavili na 2. javni poziv LAS Prlekije in bili uspešni: "Sodelavci občinske uprave živimo z idejo od začetka in se kot otroci veselimo vsakoletnega občinskega praznika. Začetki so bili skromni , a iskreni in uspešni. Brez pomoči sredstev iz proračuna in sponzorjev nam ne bi uspelo. Odzivi otrok in staršev so nam dali moč in voljo za nadaljevanje." Projekt je bilza leto 2017 in 2018 ocenjen na skoraj 95.000 evrov, od tega je s strani Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj, naložba v vašo prihodnost, in proračuna Slovenije sofinanciran v višini nekoliko več kot 68.000 evrov.

7c506b93b55b14596fcb2f0cb7bcbebe
Vida Toš
Barbara Žnidarič.


Pobudnica ideje Mačjega mesta pa je kot rečeno oblikovalka Barbara Žnidarič, ki je najprej v likvono oblikovalskem smislu sodelovala s Tamaro Vogrin, Sandra Grah je narisala prve lesene kulise, otroci pa platnene: "Na veliko veselje nas, kreativnih sodelavk in otrok, je investitor Občina Radenci, v enodnevnem dogodku prepoznal perspektivni projekt, ki je edinstven, ter med otroki in starši odlično sprejet. Zaradi nove razsežnosti, je festival potreboval celostno grafično podobo. K sodelovanju smo povabili oblikovalko Veroniko Maruško. Ta je prvotnega mačjega junaka nadgradila z izčiščenim logotipom podobe petih mačk, ki se pojavljajo v skupini, v paru, ali posamezno."

4d30d6de7a29b2931516f07af0924a3c
Vida Toš
Norma Bale (levo) in Barbara Žnidarič.

V okviru Mačjega mesta je bil letos prvič razpisan literarni tečaj Sanje so velika skleda, namenjen osnovnošolcem zadnje triade. Njihove prispevke, je pregledala in ocenila žirija: Franci Just, Feri Lainšček, Bea B. Logar in Nino Flisar. S skupinskim pesniškim besedilom z naslovom »Barve mojega sveta« so zmagali učenke in učenci 7. in 8. razreda OŠ Kapela.
V okviru festivala bo potekala tudi mednarodna likovna kolonija.

999dcbaf6d021869e9461a6bd578eb04
Vida Toš
S skupinskim pesniškim besedilom z naslovom »Barve mojega sveta« so zmagali učenke in učenci 7. in 8. razreda OŠ Kapela.


Nastanek Mačjega mesta je navdihnil častni občan in domačin Radencev Kajetan Kovič, ki je ustvaril najbolj znanega slovenskega mačka, Murija. In Radenčani mu želijo tudi s tem festivalom postaviti nek trajni spomenik; polet tega imajo ambicijo tridnevni festival postaviti Radence na turistični zemljevid družinskih festivalov. Zato so pripravili tako širok nabor vseh mogočih dejavnosti, od ustvarjalnih delavnic, kulturnih vsebin, športno-rekreativnih aktivnosti, kulinarike do drugih zanimivih spremljevalnih dejavnosti.
V petek, 22. junija, bo ob 10.00 otvoritev festivala, nato sledijo lutkovne predstave in produkcija filma, sveda ne bo manjkalo igre in delavnic. Sobota, 23. junija bo prinesla celodnevno dogajanje; med drugim se bodo otroci lahko udeležili Mačjega žura, kjer bodo s Simono Kopinšek, pravljičarko in avtorico literarnih del, izdelovali mačje lutke, papirnate mačje maske in mačje lovilce sanj. Sobotno popoldne bo popestrila tudi glasbenica Neca Falk,s pesniško glasbenim projektom Maček Muri in Muca Maca.

72e0af3347cde1fdac11ebb37a9bedd1
Arhiv
Neca Falk bo končno na Mačjem mestu. Fotografija Arhiv

Za njo pa bo navzoče zabaval Nipke.

c68627ffb7116541bdce01194894eb1b
Arhiv
Nipke je tisti, ki so ga želeli slišati otroci. Fotografija Arhiv

Petkov in sobotni večer sta rezervirana za starše. Ti bodo lahko na terasi hotela Radin v petek prisluhnili skupini Leonart, v soboto pa etno jazz kvartetu DžeZZva.
Festivalna nedelja se bo pričela s pohodom »Po mladostnih poteh Kajetana Koviča«, in se nadaljevala z eksperimentalnimi delavnicami in pravljicami. Festival se bo zaključil z otvoritvijo likovne razstave, v prostorih Občine Radenci.

Vida Toš
Mačje mesto 2017.
Mačje mesto radenci Družinski festival Maček Muri Kajetan Kovič
Kaj zdaj berejo drugi