vestnik

Čez 30 pomurskih podjetij zbralo 94 tisočakov in jih doniralo regijski bolnišnici

Vestnik, 12. 11. 2020
Nataša Juhnov
Splošna bolnišnica Murska Sobota.
Aktualno

Pomurska podjetja so zbrala 94 tisoč evrov in jih donirala Splošni bolnišnici Murska Sobota za nakup respiratorjev za bolnike z najtežjo obliko covida-19.

Zbiranje sredstev je koordinirala Pomurska gospodarska zbornica, ki je tudi ponudnica akcije, odzvalo pa se je veliko domačih podjetij. Ta so donirala 94 tisoč evrov za nakup nujno potrebnih ventilatorjev, namenjenih zdravljenju bolnikov z najtežjo obliko koronavirusa. 

"Vsa zbrana sredstva bomo namenili nakupu dodatnih medicinskih ventilatorjev, ki jih nujno potrebujemo, saj smo glede na število bolnikov s koronavirusom, najbolj obremenjena bolnišnica v državi," je povedal direktor bolnišnice Bojan Korošec. Dodal je, da so imeli pretekli teden v bolnišnici 124 bolnikov s covidom-19 in v uporabi vseh 28 medicinskih ventilatorjev. Resnost situacije v SBMS pa nakazuje tudi dejstvo, da je v UKC Maribor, ki je trikrat večji od soboške bolnišnice, 135 bolnikov, v SB Celje, ki je dvakrat večja, pa 108 pacientov. 

murska-sobota, splošna-bolnišnica-murska-sobota, covid-odelek
Jure Zauneker
Covid oddelek v bolnišnici Murska Sobota

"Kljub temu, da je ta epidemija tudi pomursko gospodarstvo postavila v zelo težek položaj, so nas razmere v bolnišnici prisilile, da smo se s prošnjo za pomoč, ponovno obrnili na naša podjetja. Izredno sem hvaležen in ponosen, da so, ne glede na zaostrene gospodarske razmere, naša podjetja pokazala veliko srčnost in se ponovno nemudoma odzvala in priskočila na pomoč pomurskemu zdravstvu," je izpostavil Korošec. 

Dodajmo, da so podjetja s sredstvi za nabavo posebne varovalne opreme in respiratorja v vrednosti 80 tisoč evrov tudi v prvem valu epidemije pomagala bolnišnici. 

Sredstva za nakup novih ventilatorjev so donirali: Elrad Electronics, skupina Arcont, skupina Panvita, Saubermacher – Komunala, Carthago, Pomgrad, Varis Lendava, GMT, Megras, Codex, Planika, Sava Turizem, Saubermacher Slovenija, Teleing gradnje, Osem, Paradajz, XAL, Elektromaterial Lendava, Hakl IT, Mlinopek, Ocean Orchids, Roto, Legartis, Nafta Strojna, Cerop, Počitek Užitek, Var Gornja Radgona, Radgonske gorice, TKO, Friško, Murexin, SIM Radenci, Atrium – Novi interieri, M-energetika in Virs.

Kot smo že poročali, je bolnišnica v tem tednu že prejela nekaj ventilatorjev. 

sbms pgz pomurska-podjetja donacija