vestnik

Čez deset dni naj bi imeli čez pet tisoč okuženih. Gre za realno napoved?

I.B., 26. 3. 2020
Nataša Juhnov
Vrha epidemije v Sloveniji še nismo dosegli.
Aktualno

Slovenski infektolog, zaposlen v Nemčiji, Andrej Trampuž napoveduje, da se bo število okuženih pri nas v desetih dneh povečalo na več kot pet tisoč.

Na podlagi projekcije, ki so jo naredili v Nemčiji, Trampuž Sloveniji napoveduje več kot pet tisoč okuženih čez deset dni in več kot 14.500 čez štirinajst dni. Od tega naj bi bilo deset odstotkov okuženih na intenzivni negi, je sinoči preko spleta dejal za oddajo 24ur zvečer. Kot je pojasnil, simulacije delajo zaradi tega, da se lahko bolje pripravijo na pandemijo. "Vprašanje je, ali bo točno čez teden ali dva prišlo do teh številk, zagotovo pa bo takšno število, da zdravstvene kapacitete tega ne bodo mogle pokriti," je povedal infektolog in dodal, da je v vseh državah število okužb vsak dan naraslo med 15 in 30 odstotki. 

Screenshot 2020-03-24 at 11.04.43
Zajem zaslonske slike
Dr. Andrej Trampuž pravi, da vrha epidemije verjetno ne bo niti čez štiri, mogoče celo osem tednov.

V Sloveniji je bilo včeraj potrjenih 526 primerov okužb, od tega jih je v pomurski regiji 17. Po en primer je v občinah Beltinci, Črenšovci, Kobilje, Kuzma, Puconci in Tišina, po dva primera sta zabeležena v občinama Lendava in Murska Sobota, po trije v občini Ljutomer, štirje pa v Veržeju. 

Tomaž Gantar, minister za zdravje, je že včeraj povedal, da o vrhu epidemije v Sloveniji še ne moremo govoriti in da se bo število v prihodnjih dneh povečevalo. Na tiskovni konferenci je tudi omenil, da je v Sloveniji 539 postelj za paciente s COVID-19, več pa bi jih lahko dobili na račun krčenja drugih programov. V omenjeni oddaji je sinoči še pojasnil, da so vsi ukrepi namenjeni temu, da bi število obolelih naraščalo postopoma, da ne bi preobremenili zdravstvenega sistema. "Ukrepi, ki smo jih sprejeli, še ne kažejo tistega učinka, ki ga bodo morda čez en teden," pravi Gantar glede na to, da mine med 10 in 14 dni med okužbo in pojavom obolelega, ki potrebuje hospitalizacijo. 

Minister za zdravje Tomaž Gantar
Nebojša Tejić/STA
Minister za zdravje Tomaž Gantar pravi, da so vsi ukrepi namenjeni temu, da bi število obolelih naraščalo postopoma, da ne bi preobremenili zdravstvenega sistema.

Infektolog, zaposlen v Berlinu, še pravi, da vrha epidemije verjetno ne bo niti čez štiri, mogoče celo osem tednov. "Pripraviti se moramo na težke tedne, kjer potrebujemo sodelovanje vseh ljudi, da nam, predvsem zdravstvenim delavcem, pomagajo," je še dejal za večerno informativno oddajo. Tako Trampuž kot Gantar sta znova pozvala Slovenke in Slovence naj upoštevajo zaščitne ukrepe in naj se izogibajo stikov. "Namen je, da dosežemo postopno rast števila obolelih, ki je za zdaj še obvladljivo. Če pa bi trend pokazal, da število obolelih hitreje narašča, bo treba tudi ukrepe zaostriti," tako zdravstveni minister.  

koronavirus epidemija slovenija andrej-trampuž