vestnik

Cigler Kralj obljubil dodaten zdravstveni kader in zaščitno opremo za DSO Ljutomer, okuženih 49 oseb

Vestnik, 7. 4. 2020
Nataša Juhnov
Nekaj stanovalcev iz DSO Ljutomer so minuli teden preselili v Bioterme Mala Nedelja.
Aktualno

Poročali smo že o tem, da sta minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in državna sekretarka Mateja Ribič obiskala Prlekijo in se sestala z direktorjem Doma starejših občanov (DSO) Ljutomer Tomislavom Nemcem. Ministra pa so s problemi, ki jih zaznavajo v času epidemije, seznanili tudi predstavniki ljutomerske občine.

"Hvaležni smo ministru in državni sekretarki, da sta se oglasila v naši občini. Dom starejših občanov Ljutomer spada pod pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in nujno je potrebna pomoč države pri varovanju življenj, rešitvi nastale problematike in zagotavljanju pogojev za varno delo,« je po srečanju z ministrom dejala županja Olga Karba. Na srečanju sta prisostvovala tudi podžupan Niko Miholič in poveljnik Civilne zaščite Ljutomer Branko Novak. 

janez-cigler-kralj, boiterme, delovni-obisk
Twitter Janez Cigler Kralj
Minister se je sestal tudi z zdravstvenim kadrom, s predstavniki ljutomerske občine in civilne zaščite.

Omenjeni so gosta seznanili s kritičnimi težavami in zaprosili za pomoč na številnih področjih. Tako je bilo na delovnem srečanju sklenjeno, da se za potrebe DSO Ljutomer zagotovi zdravstveni kader iz Pomurja ali drugih regij Slovenije. Sedaj namreč v domu pomagajo zdravstveni delavci iz ljutomerskega zdravstvenega doma, ki pa so izjemno obremenjeni in obstaja bojazen pred izgorelostjo. Minister je tudi obljubil, da se bo zagotovila potrebna zaščitna oprema za DSO in ZD Ljutomer. "Zaposleni v DSO Ljutomer kot tudi ZD Ljutomer ne morejo varno skrbeti za naše občane brez ustrezne zaščitne opreme, mask in oblek, ki jih imajo le še nekaj kosov," so sporočili z občine. 

Najbolj izpostavljeni zaposleni v obema institucijama se po koncu delovne izmene napotijo v začasno bivanje. Tako so včeraj sklenili, da jim bodo po delovniku zagotovili ustrezne obroke hrane, ponudila pa se jim bo tudi druga strokovna podpora, ki jo potrebujejo. Nekateri lokalni ponudniki prenočišč in hrane, ki so ponudili svoje storitve in prostore, prav tako potrebujejo podporo pri zaščitni opremi, varnem prevozu in drugih nalogah, zato je minister še obljubil, da se bo tudi njim zagotovila potrebna podpora. "Na srečanju je bilo s strani Občine Ljutomer in CZ Ljutomer izpostavljeno, da obstaja tveganje širitve okužbe, ker se obroki hrane vozijo iz DSO Ljutomer v Bioterme Mala Nedelja, vendar je pojasnilo stroke in tudi ministra osebno, da je tako v redu," sporočajo z občine. 

janez-cigler-kralj, boiterme, delovni-obisk
Twitter Janez Cigler Kralj
Minister na delovnem obisku v Biotermah

Ministru so predstavniki občine in civilne zaščite tudi zagotovili, da so vsem na razpolago že od samega začetka krize. Poveljnik tako vsako jutro preveri stanje v DSO in ostalih službah, ki so vpete v delo na terenu, občinska ekipa pa vsak dan opravi konferenčne klice in tako spremlja situacijo in obravnava potrebne ukrepe. 

Včeraj so v DSO Ljutomer testirali 15 oseb, pozitivnih je bilo pet. Skupno je tako okuženih 49 ljudi, od tega je 44 stanovalcev in pet zaposlenih. 

dso-ljutomer minister-za-delo janez-cigler-kralj olga-karba