vestnik

Cigler Kralj rezultat interpelacije dojema kot izraz podpore izvajanju vizije in prioritet

Vestnik, STA, 19. 3. 2021
Matija Sušnik/DZ
Minister za delo Janez Cigler Kralj v DZ.
Aktualno

Minister za delo Janez Cigler Kralj je zadovoljen z rezultatom glasovanja o interpelaciji, ki jo je po skoraj 17 urah razprave uspešno prestal. Njegovo razrešitev je podprlo 38 poslancev, 44 jih je bilo proti. Minister to razume kot podporo izvajanju njihove vizije, prioritet in ukrepov tudi v drugem polčasu mandata te vlade.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je po seji DZ, ki se je končala nekaj pred tretjo uro zjutraj, zahvalil vsem, ki so podprli njegove argumente oz. niso podprli interpelacije. Za njegovo razrešitev je glasovalo 38 poslancev iz vrst predlagateljic LMŠ, SD, Levice in SAB. Da bi s predlogom uspeli, bi morali zbrati 46 glasov. Ministra pa je z glasom proti podprlo 44 poslancev iz koalicijskih NSi, SDS in SMC, poslanca manjšin in štirje iz DeSUS.

Razmerje glasov je bilo po ministrovih ocenah dobro in močno ter kaže na podporo nadaljevanju izvajanja njihovega programa. To je po njegovih besedah v prvi vrsti krepitev področja oskrbe starejših, priprava bolj življenjske in pravičnejše zakonodaje na področju družinskih in socialnih transferjev in skrb za odziven trg dela tudi po epidemiji, je pojasnil Cigler Kralj. Na vprašanje, ali je šlo z interpelacijo za izgubo časa, je odgovoril z besedami, da je interpelacija dala možnost, da so odprli nekatere pomembne teme za slovensko družbo. Tako sam kot številni razpravljavci v DZ so po njegovih besedah odkrito spregovorili o stanju na področju oskrbe starejših pred in med epidemijo, ob čemer je spomnil, da stanje že v preteklem desetletju ni bilo dobro. Dodal je, da je zdaj še toliko večja odgovornost njega in njegove ekipe, da zadeve popravijo, kar pa da že delajo. Po njegovih besedah pa so odprli tudi vprašanje različnih svetovnonazorskih prepričanj in sobivanja slednjih v slovenski družbi. "Nekaj ugotovitev je bilo dobrih in kar nekaj razpravljavcev je izpostavilo, da moramo skupaj sobivati, tudi če nimamo povsem istih prepričanj o vsem," je ugotavljal minister.

janez-cigler-kralj
STA
Janez Cigler Kralj

V ponedeljek je sicer interpelacijo prestala tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Za njeno razrešitev je glasovalo prav tako 38 poslancev, proti pa 41. Cigler Kralj je dejal, da tej razliki v glasovih podpore ne pripisuje prevelike teže. Je pa zadovoljen z rezultatom glasovanja o njegovi funkciji. Razume ga kot sporočilo podpore izvajanja vizije in prioritet, ki jih je predstavil že na zaslišanju v DZ oz. ob nastopu funkcije ter danes v razpravi o interpelaciji. Na vprašanje glede pripravljenosti na tretji val epidemije je odgovoril, da predvsem sledijo poročilom in razmeram. Kot je dejal, so na nek način za zdaj mirni, ker so s cepljenjem in hitrim testiranjem uspeli zaščititi najranljivejše, umirili smrtnost in potrebo po bolnišnični oskrbi. Osredotočajo se na to, da bi to stanje ohranili.

dz interpelacija sociala minister koronavirus