vestnik

Cipota po več kot desetletju znova zamikal županski stolček

Rok Šavel, 13. 9. 2022
Jure Zauneker
Prvi župan občine Moravske Toplice Franc Cipot si želi nazaj na županski stolček.
Aktualno

V boj za županski stolček občine Moravske Toplice se namerava podati tudi nekdanji župan Franc Cipot, ki bi kandidiral s podpisi volivcev.

Vse bližje smo lokalnim volitvam, ki bodo na sporedu 20. novembra, vse bolj vroče postaja na lokalni sceni, saj se za kandidaturo zdaj, ko so že začeli teči volilna opravila, odloča vse več kandidatov. Poročali smo že, da se bo še za četrti mandat na čelu občine Moravske Toplice potegoval Alojz Glavač, ki bo kandidiral s podpisi volivcev in podporo političnih strank, sam je sicer član stranke SDS, ravno tako pa je znano, da bo kot županski kandidat na državni ravni vladajočega Gibanja Svoboda volivce v tej po površini največji pomurski občini skušal prepričati občinski svetnik Tomaž Gregorec. Za njim je do sedaj stal nekdanji in prvi župan Franc Cipot, ki je ravno tako aktiven član stranke premierja Roberta Goloba, a kot kaže je prišlo do preobrata.

PREBERITE ŠE:


(INTERVJU) Alojz Glavač: Več razlogov za vnovično kandidaturo na jesenskih volitvah


Glavač bo jeseni imel konkurenco


Kandidiral bi kot nestrankarski kandidat


Cipot, ki je bil župan od leta 1994 do leta 2010, ko je prevzel vodenje javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci, kjer je ostal vse do upokojitve lanskega septembra, se bo očitno sam neposredno podal v župansko bitko. Kot nam je potrdil, res razmišlja v tej smeri in namerava kandidati kot nestrankarski kandidat s podpisi volivcev, potrebuje jih 65, kakor je v preteklosti, ko je bil štirikrat zapored suvereno izvoljen za župana občine Moravske Toplice. "Mineva leto dni od moje upokojitve. Odpočil sem si in ugotovil, da sem še pri močeh ter lahko ponudim novo vizijo razvoja občine," dodaja Cipot, ki bo čez dober mesec dni dopolnil 68 let. Toda, kot že uvodoma pojasnjeno, njegova stranka Gibanje Svoboda, ki je pravzprav prva stranka v njegovi politični karieri, v katero se je včlanil, bo ravno tako imela kandidata, sam pa naj bi po naših informacijah imel tudi vodilno vlogo pri sestavljanju strankine kandidatne liste za svetnike. Nekdanji župan pojasnuje, da je njegova podpora Gibanju Svoboda vselej slonela predvsem na dejstvu, da podpira vrednote in ideje svobode ter pri tem ne gre toliko za strankarsko pripadnost. "Imam se za svobodnega človeka," poudari in zanika, da bi lahko zaradi njegove kandidature prišlo do morebitnega konflikta s stranko in kandidatom Gregorcem.

občina-moravske-toplice
Rok Šavel
Tomaž Gregorec, ki ostaja županski kandidat Gibanja Svoboda, meni, da je napočil čas za novo generacijo in nove pristope.


Gregorec ostaja v igri


Tudi slednji poudarja, da Cipotova odločitev za kandidaturo pri njemu ne spreminja ničesar. "Gre za njegovo demokratično odločitev, sam pa jo razumem na način, da si tudi on želi sprememb. Sem v imenitni družbi, a verjamem, da je tudi za občino Moravske Toplice nastopil čas za novo generacijo in nove pristope," pove Gregorec, ki dodaja, da je bil v zadnjih tednih deležen ogromno pozitivnih odzivov in podpore ljudi tako iz občine kot tudi širše.


PREBERITE ŠE:


Evropsko javno tožilstvo prvič uspelo v Sloveniji: V zadevi Ograček vsi spoznani za krive


Cipot glede sodbe v zadevi Ograček: Gre za čisti politični spin

Svoboden, a ne več v Svobodi?


Strankarski razplet pa vendarle morda ne bo tako pravljičen, saj smo v krogih blizu Gibanja Svoboda izvedeli, da je na izvršnem odboru stranke ravno v obravnavi predlog za Cipotovo izključitev iz stranke, imena, ki jih je Cipot zbral za svetniško listo pa naj bi v Svobodi zamenjali. Predlog za izključitev iz stranke naj bi sicer temeljil na odmevni prvi sodbi na podlagi obtožnice Evropskega javnega tožilstva v Slovenije, pri čemer je bil Cipot kot prvoobtoženi na Okrajnem sodišču v Mariboru obsojen zaradi poskusa goljufije na škodo proračuna Evropske unije, ko naj bi kot nekdanji direktor družbe Cerop in hčerinske družbe Ograček z Igorjem Zemljičem, izvajalcem del pri izgradnji sončne elektrarne, sklenila lažen aneks k osnovni pogodbi o izvedbi investicije ter ga posredovala na ministrstvo. Cipot je takrat za naš medij sodbo označil za politično motivirano, saj naj bi ga želeli očrniti pred volitvami. Kot je takrat dejal, je bila ta poteza tako ali tako zaman, saj se za poslansko kandidaturo ni odločil, ravno tako pa da ne bo kandidiral na lokalnih volitvah, kar pa si je zdaj očitno premislil. Zoper sodbo so sicer vsi trije obdolženi, poleg Cipota in Zemljiča še družba Ograček, vložili ugovor, zato je sodišče sodbo razveljavilo in se bo postopek na sodišču nadaljeval z glavno obravnavo.

občina-moravske-toplice franc-cipot lokalne-volitve tomaž-gregorec alojz-glavač