vestnik

Covidna bolnišnica bo SBMS postala, ko se bo v Sloveniji zdravilo čez 150 bolnikov s koronavirusom

Vestnik, 20. 8. 2021
Jure Zauneker
Splošna bolnišnica Murska Sobota (SBMS) se intenzivno pripravlja na četrti val epidemije.
Aktualno

Splošna bolnišnica Murska Sobota (SBMS) se intenzivno pripravlja na četrti val epidemije. Ko bo v državi hospitaliziranih več kot 150 bolnikov s covidom-19, bodo postali covidna bolnišnica.

Iz SBMS so sporočili, da so pripravili načrte za aktiviranje prostorskih enot in zdravstvenega kadra, kot bodo to zahtevale epidemične razmere. Obenem si želijo, da bi čim bolj normalno potekalo tudi običajno zdravljenje. Načrt za spopadanje z novim valom epidemije je v sredo potrdil svet zavoda SBMS. 

Načrte so pripravili na podlagi izkušenj v preteklem obdobju za posamezne enote in tako tudi razporedili kader. »Seveda si vsi želimo, da bi z upoštevanjem vseh priporočenih ukrepov in s cepljenjem omogočili normalno delo drugih dejavnosti v bolnišnici, obenem pa zagotavljamo, da bomo vsem, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje koronavirusne bolezni to tudi zagotovili,« je poudaril direktor Daniel Grabar. Ob tem je izpostavil, da je zdravstveni kader v bolnišnici pripravljen, in da smo aktivno promovirali cepljenje, tako da imajo v tem trenutku dokaj visoke številke precepljenosti.

daniel-grabar, direktor, novi-direktor, sbms, splošna-bolnišnica-murska-sobota
Aleš Cipot
Daniel Grabar

V SBMS je cepljenih 71 odstotkov zaposlenih. Pri zdravnikih so presegli 95 odstotkov, zaposleni v zdravstveni negi so precepljeni 64-odstotno, pri preostalih zaposlenih so pri približno 71 odstotkih. Nekaj je tudi takih, ki so zaščiteni po preboleli okužbi. Vse ostale bodo testirali v skladu z navodili, tako da bo obravnava v bolnišnici za vsakega pacienta varna in seveda v skladu s strokovnimi priporočili, zagotavljajo. 

Pričakujemo maksimalno angažiranost zdravstvenih delavcev in celotne populacije, da bomo kos vsem izzivom, ki jih bo prinesla ta jesen. V bolnišnici še vedno cepijo paciente, ki niso naročeni, podjetja pa so obvestili, da bodo po novem njihove zaposlene v SBMS tudi testirali. 

Da bi bili pacienti, ki nedopustno dolgo oziroma najdlje čakajo, da pridejo na vrsto, se je bolnišnica prijavila na nacionalni razpis za skrajševanje čakalnih vrst, in to na vseh možnih segmentih. Kolikšen delež bo SBMS prejela, naj bi bilo znano konec tega meseca.

sbms covidna-bolnišnica