vestnik

Črenšovci: naziv častni občan posthumno Ivanu Krajncu

Ines Baler, 12. 5. 2019
Ines Baler
Svečana seja občinskega sveta občine Črenšovci. 
Aktualno

Občina Črenšovci je v tem tednu s pestrim programom obeležila 10. občinski praznik. 

Osrednja slovesnost ob občinskem prazniku je bila včeraj v Športnem parku Črenšovci, ko je županja Vera Markoja podelila občinsko nagrado in priznanje. Prvo je prejel Moški vokalni kvintet Aeternum, priznanje pa je šlo v roke Ignaca Jantelja iz Trnja. Posthumno je naziv častni občan prejel pokojni črenšovski duhovnik Ivan Krajnc.


91213f40b7f820fe0044db1a8258aa30
Ines Baler
Vera Markoja.


0332f70d59e5aef86ed470c9e264f9de
Ines Baler
Svečana seja občinskega sveta občine Črenšovci.


Že dan prej je bila v Kleklovem domu svečana seja občinskega sveta. Letošnji občinski praznik so po besedah županje povezali s stoto obletnico priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Tako so med drugim odprli priložnostno razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske ter pripravili ogled filma Za Prekmurje gre. Markojeva je ob tem dejala, da so na občini ponosni, da iz njihove občine prihajajo nekatera pomembna imena . "Eno izmed teh imen je prav gotovo Jožef Klekl starejši, ki je v tistem času odigral pomembno vlogo, in je bil velik človek, ki je pisal, mislil, govoril in delal lepšo prihodnost našega naroda," je povedala in dodala, da so ob letošnjem prazniku želeli izpostaviti spoštovanje ljudi, zgodovine, pripadnost domovine, domoljubje, sodelovanje, prijateljstvo in solidarnost. Na svečani seji so se svetniki in svetnice z minuto molka poklonili tudi Ivanu Raju, nekdanjemu podžupanu in občinskemu svetniku.

92f2edb09e0569ef019ceeafdf221138
Ines Baler
Pripravili so razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske.


1da2b6b95513973d425b67b9e60178dd
Ines Baler
Pripravili so razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske.

V sklopu praznika je bila tudi krvodajalska akcija, pokrajinska revija upokojenskih pevskih zborov Pesem nas združuje, nogometni turnir mlajših selekcij, koncert pevskih skupin Belmura, Aeternum in CeMPZ Franceta Cigana Črenšovci. Sobotno dopoldne je bilo rezervirano za pohod, gledališko predstavo Luncov Pišta za učence OŠ Bistrica, potekal je tudi mnogoboj učencev OŠ Črenšovci, pred slovesnostjo pa so se društva predstavila na stojnicah.

Ines Baler
občinski praznik občine Črenšovci, Kleklova dvorana, svečana seja Fotografija Ines Baler
občinski praznik občine Črenšovci svečana seja