vestnik

"Čudež" v Markovcih na Goričkem: Krava Murka povrgla četverčke

Damjana Nemeš, 29. 9. 2022
Damjana Nemeš
Gospodar Adolf je s hčerko Metko pomagal teličke spraviti na svet.
Aktualno

Pri družini Časar - Gašpar iz Markovec je te dni še posebej veselo. Razveselili so se namreč štirih zdravih, radoživih in čilih teličkov, ki jih je v sredini prejšnjega tedna skotila njihova triletna krava Murka pasme simentalka.

»Prava redkost in pravo presenečenje je bilo to tako za nas kot za veterinarje, s katerimi sodelujemo,« je povedal gospodar Adolf Časar. Ob pomoči hčerke Metke je pomagal kravi Murki zjutraj okrog 7. ure spraviti na svet njen naraščaj. »Murka je bila vseskozi močna in velika krava. Tudi med brejostjo je bilo vse v redu, sem pa glede na njeno velikost računal, da bo povrgla dvojčke. Ko smo prvega in drugega telička uspešno spravili na svet, mi je hčerka povedala, da mora zagotovo nositi še enega telička, saj je bila še naprej nekoliko nemirna. In res, povrgla je še enega, bili so torej že trije. Nemirnost in prestopanje krave se nista polegla, zato mi je hčerka povedala, naj za vsak primer preverim še enkrat, ali morda ne nosi še enega teleta. Skoraj sva se sprla, ker nisem mogel verjeti, da bi lahko bili štirje. Pa so res bili. Ker pa je bil zadnji teliček globoko v maternici in sam do njega nisem mogel, sem na pomoč poklical soseda, ki je kravi pomagal pri kotitvi zadnjega telička,« je opisal Časar.

družina-časar---gašpar, markovci, krava-murka, telički
Damjana Nemeš
Krava Murka je skotila štiri zdrave in radožive teličke.

Čeprav je bilo zadnje skoteno tele nekoliko manjše, prav tako je imelo nogo v maternici zvito podse, so danes, skoraj deset dni po kotitvi, vsi vedri, radovedni in pridno rastejo. Ob skotitvi so skupaj tehtali približno 120 kilogramov, glede na njihovo ješčnost se je to število do danes že povečalo. Za zdaj še pijejo materino mleko, saj ga ima dovolj za vse štiri, jim bodo pa morali kmalu dodajati še mleko drugih krav. »V začetku so pili malo, približno pol litra vsak ob enem obroku, sedaj pa vsak spije že več kot dva litra mleka ob obroku. Hranimo jih dvakrat dnevno.«

družina-časar---gašpar, markovci, krava-murka, telički
Damjana Nemeš
Družina Časar - Gašpar iz Markovec se je razveselila teličkov četverčkov, ki jih je skotila krava Murka.

Za naraščaj »kriv« češki bik Zoom

Teleta, trije so bikci, ena telička, uradnih imenih še nimajo, dobili jih bodo ob čipiranju. »Sta se pa Tomaž Šantl, vodja veterinarske ambulante Šantl, s katero sodelujemo, ter Marjan Hartman, ki je bil osemenjevalec krave, pošalila, da bodo bikci dobili imena po nas treh. Torej Marjan, Tomaž in Adolf,« je v smehu dodal gospodar. Telička pa bo vsekakor dobila ime po začetnici svoje mame. Ta je bila osemenjevana štirikrat, šele zadnji poskus je obrodil sadove. »Poskusili smo že prej, vendar ni bilo uspeha. Potem sta se veterinar in osemenjevalec odločila, da bosta poskusila s semenom češkega bika Zooma. Očitno je bil to recept za uspeh,« je še v šali dodal Adolf Časar, ki s preostalimi člani družine skrbi za kmetijo in za skupno 26 glav goveje živine. »Tudi ti telički bodo ostali doma. Z njimi ne bomo obogateli, imamo pa pravi mali čudež«, je še poudaril.

družina-časar---gašpar, markovci, krava-murka, telički
Damjana Nemeš
Družina Časar - Gašpar iz Markovec se je razveselila teličkov četverčkov, ki jih je skotila krava Murka.

družina-časar---gašpar krava-murka četverčki
Kaj zdaj berejo drugi