vestnik

Da dvigalo ne dela, je krivo slabo vreme 

Majda Horvat, 22. 8. 2018
Majda Horvat
Dvigalo še vedno ne deluje, da bi starejšim bolnikom olajšalo pot do zdravnika.
Aktualno

Lendavska občina je avgusta lani objavila razpis za gradnjo dvigala s pripadajočim objektom pri lendavskem zdravstvenem domu, s katerim bi bolnikom, ki težko premagujejo stopnice, in staršem z otroškimi vozički olajšali dostop do ambulant. Naložba, vredna približno 132 tisoč evrov, bi morala biti po napovedih občine končana marca letos, toda dvigalo še vedno ne deluje.

"Zaradi tega smo vsi že zelo nemirni," je povedala Olga Požgai Horvat, direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Lendava. Izvajalec del, s katerim je posel o gradnji sklenila občina kot lastnica objekta, je bilo podjetje Legartis. Direktor Matjaž Hozjan je pojasnil, da je pri izvedbi prišlo do zamika zaradi slabega vremena, predvsem pa zaradi poznejše dobave dvigala.



Zaradi številnih naročil ga dobavitelj ni uspel zagotoviti v času, kot so predvidevali. Vse to je občina priznala kot okoliščine, zaradi katerih ne bo uveljavljala penalov za zamudo. Gradbišče so delavci Legartisa zapustili najmanj pred dvema mesecema, a dvigala še vedno niso zagnali, ker zanj še niso dobili uporabnega dovoljenja.
Vlogo za izdajo tega je podjetje vložilo na lendavski upravni enoti 16. julija, uslužbenka pa je vlagatelja 24. julija obvestila, da mora vlogo dopolniti s pooblastilom občine za projektanta, in sicer za Projektivni biro Lazar, dokazilom o zanesljivosti naprave in dokumentom projekta za elektronski nosilec dvigala. Podjetje do danes vloge še ni dopolnilo. Načelnik Štefan Gjerkeš je povedal, da če bo dopolnitev izvedena v teh dneh, bo upravna enota uporabno dovoljenje izdala prihodnji teden. Postopek je namreč zdaj mogoče hitro končati, ker po novem za tak objekt ni več treba opraviti tehničnega prevzema.

a5555083772fe84d4fac26560b21265d
Majda Horvat
Zdravstveni dom Lendava skupaj z mrežo zdravstvenih postaj skrbi za zdravstveno oskrbo približno 22.500 ljudi.

Zdravstveni dom Lendava, ki z mrežo zdravstvenih postaj skrbi za zdravstveno oskrbo približno 22.500 ljudi, je v minulih letih gibalno oviranim dostop v stavbo omogočal z jekleno klančino, ki pa je bila ob slabem vremenu spolzka in nevarna ter za invalide na vozičkih predolga, da bi jo zmogli sami premagati. Ko so leta 2012 zgradili prizidek za izvajanje storitev nujne medicinske pomoči, so odpravili tudi arhitekturne ovire za vstop v objekt, vendar so težava še naprej stopnice med nadstropji v notranjosti.

Majda Horvat
Direktor Legartisa Matjaž Hozjan pravi, da je zamuda posledica predvsem slabega vremena in težav z dobavo dvigala.
ZD lendava dvigalo legartis