vestnik

Daihen Varstroj: V Nemčiji dobro prodajajo

Majda Horvat, 25. 3. 2019
Majda Horvat
Lendavsko podjetje je lani ustvarilo 14 milijonov evrov prihodkov.
Aktualno

Letos 55 let dela. Najnovejšo generacijo inverterskih izvorov v celoti proizvajajo v Lendavi.

Daihen Varstroj se bo na letošnjem Mednarodnem industrijskem sejmu, ki bo aprila v Celju, predstavil kot podjetje s tradicijo, saj letos praznuje 55 let obstoja, in kot podjetje, ki je od leta 2014 del japonske korporacije Daihen, ki prav tako letos praznuje 100-letnico poslovanja. Predvsem pa se bodo predstavili kot podjetje, ki je sodobno in razvojno naravnano ter ima temelje za uspešno poslovanje. Prihodki lanskega leta znašajo 13,8 milijona evrov, a ker pri njih v poslovno leto vključujejo še prvo četrtletje tekočega leta, bo lendavsko podjetje doseglo poslovni izid 15 milijonov evrov. V podjetju, ki se ukvarja s področjema varjenja in rezanja kovin ter sistemi robotizacije, je zaposlenih 155 delavcev, večina jih ima strokovno izobrazbo srednje, višje in visoke ravni. Dodana vrednost na zaposlenega se je lani in predlanskim zvišala za 30 odstotkov.

2eafd161dcb2c14d907d107fd8b8bfc8
Majda Horvat
Predsednik uprave podjetja Daihen Varstroj Matjaž Vnuk.

»Kot je značilno za celotno korporacijo Daihen, da je tesno povezana z institucijami, ki se znanstveno posvečajo področju varjenja – na primer na sedežu v Osaki so razvojni inženirji predavatelji na tamkajšnji univerzi –, tako smo tudi mi tesno povezani z mariborsko fakulteto za elektrotehniko, ljubljansko strojno fakulteto in fakulteto za strojegradnjo in ladjedelništvo v Zagrebu,« je povedal Matjaž Vnuk, predsednik uprave. Gre torej za povezovanje notranjega in zunanjega znanja, še poudari.


Rast lendavskega podjetja še vedno sloni na treh osnovnih proizvodnih in prodajnih programih, in sicer ročnih varilnih aparatih in aparatih oziroma izvorih za robotsko varjenje, robotizaciji in mehanizaciji varjenja ter na programu CNC-rezanja kovin, ob tem pa imajo še prodajo rezervnih delov in servisno službo. »Že pred leti smo uvedli high-end generacijo inverterskih izvorov, ki jih zdaj v celoti proizvajamo pri nas. Ob japonski kontroli kakovosti so to obsežni in zahtevni postopki, naša naloga pa je, da izpilimo ta proces in dosežemo boljšo učinkovitost. Vse bolj se usmerjamo tudi v kompleksne robotske projekte, pri nas se sestavlja tudi vse več robotskih celic in proizvajajo nekatere komponente za vso Evropo,« je povedal Vnuk.


Daihen Varstroj prodaja na več trgih po Evropi, prek povezane družbe povečujejo tudi prodajo v Nemčiji. Ob tem je za lendavsko podjetje še vedno zelo pomemben slovenski trg. Veliko pomanjkanje varilcev in ugodne razmere v strojni in kovinski industriji za vlaganje v tehnologijo robotizacije in izboljšave varilskih postopkov so priložnost tudi za Daihen Varstroj. Vnuk zato napoveduje pospešeno rast podjetja tudi v prihodnje, dosegala bo od 15 do 20 odstotkov. Del te rasti temelji na povečevanju proizvodnje za potrebe korporacije, večino prihodkov pa ustvarijo sami s prodajo na zunanjih trgih.


Po težavah zaradi pomanjkanja delavcev pred nekaj leti in njihovega odhajanja na delo predvsem v Avstrijo Vnuk zdaj ugotavlja, da so se razmere ustalile. Pravi, da na to vplivata predvsem veliko večja dinamika na trgu dela in dejstvo, da danes delavci iščejo zaposlitvene možnosti na veliko širšem območju kot v preteklosti, k čemur je gotovo veliko prispevala tudi avtocestna povezava. »Za širše vodstvo podjetja pa je zdaj velik izziv aktivirati zaposlene, da se bolj poistovetijo z našimi cilji, kar skušamo doseči z različnimi pristopi,« je povedal sogovornik. Letos želijo doseči boljše interno sodelovanje med zaposlenimi, veliko večjo pozornost pa namenjajo tudi iskanju novih delavcev za nadomeščanje zaposlenih, ki gredo v pokoj. Zato bodo letos sprejeli na prakso tudi več dijakov in študentov kot sicer.

Nataša Juhnov
Lendavsko podjetje je lani ustvarilo 14 milijonov evrov prihodkov. 
varstroj lendava matjaž vnuk proizvodnja