vestnik

Damijan Zrim pobudo tokrat naslovil na Boštjančiča: "Minister, takšno odlašanje je popolnoma nesprejemljivo"

R.Š., 18. 5. 2023
Niko Časar
Mladi poslanec Damijan Zrim se je na ministra Mesca v zvezi s problematiko študentov že obrnil, zdaj se s pobudo obrača še na finančnega ministra.
Aktualno

Pomurski poslanec iz vrst Socialnih demokratov (SD) po še neuresničenem dvigu subvencij za študentsko prehrano nadaljuje s pritiskom na pristojne.

Damijan Zrim, koalicijski poslanec SD, je v začetku letošnjega leta na Luko Mesca, ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovil pisno poslansko pobudo v zvezi s subvencioniranjem študentske prehrane in ga zaradi podražitve bonov pozval k spremembi zakona o subvencionoranju študentske prehrane, s katero bi se višina subvencije za obrok študentske prehrane zvišala na 4,50 evra. Od vložitve takratne pobude so minili štirje meseci, subvencije še zmeraj znaša 3,5 evra, najvišja možna cena obroka, ki je prej znašala 7 evrov, pa še vedno znaša 9 evrov. Kot piše Zrim v pobudi, večina ponudnikov študentskih kosil še vedno izkorišča zvišanje cene, brez da bi spremenili obseg ali kakovost študentskega obroka, študentje pa nadaljujejo z doplačevanjem svojega obrok tudi do 5,5 evra oziroma 60 % celotne cene, čeprav so pred zvišanjem plačevali 50 % celotne cene obroka. "Če povzamem, se ni spremenilo prav nič," poudarja mladi pomurski poslanec.

klemen boštjančič
Marko Vavpotič / M24
Minister za finance Klemen Boštjančič je zaustavil dvig subvencij za študentsko prehrano.

PREBERITE ŠE: (PODRAŽITVE BONOV) Poslanec Zrim predlagal rešitve in pozval ministra Mesca, da naj ne odlaša

Mesec mu je sicer v odgovoru napovedal spremembe, ki naj bi bile posredovane v medresorsko usklajevanje, a se je očitno zataknilo na ministrstvu za finance, ki ga vodi minister Klemen Boštjančič. Slednji je namreč za časopis Delo dejal, da na finančnem ministrstvu zaradi zagotavljanja vzdržnosti javnih financ nasprotujejo sistemskim dvigom javnofinančnih odhodkov, ne da bi bili za to zagotovljeni dodatni viri oziroma postavljena jasna lestvica ukrepov, ki jih je mogoče financirati znotraj fiskalnega prostora.

"Spoštovani minister, takšno odlašanje je popolnoma nesprejemljivo. Študentski boni namreč niso namenjeni le olajšanju dostopa študentkam in študentom do vsaj enega obroka, ki mora biti zdrav in kakovosten. Mnogim študentski boni zagotavljajo vsakodnevni topel obrok, ki bi si ga sicer stežka privoščili in delujejo kot socialni korektiv, ki bistveno krepi njihov socialni položaj. Socialni položaj, ki je že tako ali tako močno okrnjen na temelju splošne draginje in povišanja osnovnih življenjskih stroškov," polaga poslanec ministru na dušo in ga poziva, da naj: umesti dvig višine subvencije za obrok študentske prehrane med nabor ukrepov, ki morajo biti del sistemskega dviga javnofinančnih odhodkov in jih je mogoče financirati znotraj fiskalnega prostora, brez predhodno opravljene analize stanja, ki jo sedaj Boštjančič zahteva od Meščevega ministrstva, in da poda soglasje k predlogu spremembe zakona o subvencioniranju študentske prehrane, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, s katerim se višina subvencije za obrok študentske prehrane zviša na 4,60 evra.

študentska-prehrana študentski-boni damijan-zrim luka-mesec poslanska-pobuda klemen-boštjančič
Kaj zdaj berejo drugi