vestnik

Dan Evrope letos v znamenju razmisleka o prihodnosti EU

STA, 9. 5. 2022
Profimedia
Evropska unija danes praznuje svoj dan.
Aktualno

Evropska unija danes praznuje svoj dan. V času, ko se Evropa znova sooča z vojno na svojih tleh, je v ospredju razmislek o prihodnosti EU. V Strasbourgu bo slovesnost ob zaključku konference o prihodnosti Evrope, na kateri se je oblikovala vrsta predlogov za boljše soočanje z novimi izzivi.

Konferenca se je začela lani 9. maja, k sodelovanju v razpravi so bili povabljeni vsi prebivalci EU, ki so se lahko udeleževali dogodkov v okviru konference ali pa so lahko svoje prispevke podali prek posebne spletne platforme.

Sprejetih je bilo 49 predlogov z več kot 300 ukrepi z različnih področij, od zdravja, okolja, odločanja v EU, zunanjega delovanja unije in gospodarstva do vladavine prava.

Danes opoldne bodo trije sopredsedniki izvršnega odbora konference vodilnim predstavnikom institucij EU - predsednicama Evropske komisije in Evropskega parlamenta, Ursuli von der Leyen in Roberti Metsoli, ter predsedniku Francije, ki predseduje Svetu EU, Emmanuelu Macronu - predstavili končno poročilo.

evropski parlament 2
Reuters
evropski parlament


Med predlogi sta odprava odločanja v EU s soglasjem na področjih, kot so davki, socialna varnost, zunanja politika in širitev, ter dodelitev pristojnosti predlaganja zakonodaje Evropskemu parlamentu.


Ob dnevu Evrope je več dogodkov že potekalo tudi v Sloveniji, danes pa bo na Trgu Evrope med Goricama še koncert Skupaj za Evropo v organizaciji predstavništev Evropske komisije v Sloveniji in Italiji, na katerem bodo nastopili glasbeniki iz obeh držav.

eu praznik