vestnik

Dan izplačila plače z junijem spremenjen, v petek izplačan prvi del regresa za javni sektor

Vestnik, 1. 6. 2021
Nataša Juhnov
Prvič v zgodovini v javnem sektorju je bil regres za letni dopust v letu 2021 določen v višini 1050 evrov, kar je več kot znesek minimalne plače.
Aktualno

Po tem, ko so minister za javno upravo in vodja vladne pogajalske skupine Boštjan Koritnik ter predstavniki sindikatov javnega sektorja podpisali Dogovor o odpravi varčevalnih ukrepov v zvezi s povračili stroškov in drugimi prejemki javnih uslužbencev, zamiku izplačilnega dneva plače pri proračunskih uporabnikih ter regresu za letni dopust za leto 2021 z junijem prihaja do uveljavitve nekaterih sprememb.

Tako se dan izplačila plače pri proračunskih uporabnikih, ki imajo izplačilni dan v kolektivni pogodbi dejavnosti ali poklicev določen pred 10. dnem v mesecu za pretekli mesec, in pri tistih, ki v kolektivni pogodbi nimajo določenega izplačilnega dneva plače, zamakne na najpozneje 10. dan v mesecu. Izjema so proračunski uporabniki, ki za obračun in izplačilo plač uporabljajo MFeRAC. Pri teh se izplačilni dan zamakne na najpozneje 10. delovni dan, vendar ne pozneje kot na 15. koledarski dan v mesecu. 

Murska Sobota, denar, finance, milijonar
Nataša Juhnov
Prvič v zgodovini v javnem sektorju bo regres za letni dopust višji kot je minimalna plača.

Prvič v zgodovini v javnem sektorju je bil regres za letni dopust v letu 2021 določen v višini 1050 evrov, kar je več kot znesek minimalne plače. Regres bo izplačan v dveh delih, prvi - 1024 evrov - že 4. junija, preostanek pa ob izplačilu majske plače, torej med 10. in 15. junijem. 

Kdo je podpisal omenjeni dogovor? 

Med podpisniki so Policijski sindikat Slovenije, Fides – Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV, Sindikat policistov Slovenije, Sors – Sindikat občinskih redarjev Slovenije, Zveza delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost, Sindikat vojakov Slovenije, Konfederacija slovenskih sindikatov, Spukc – Sindikat zdravstva Slovenije, Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J. 

javni-sektor regres izplačilo-plače