vestnik

Ob dnevu lokalne hrane predstavili mobilno aplikacijo, s katero bomo lahko sledili zelenjadnicam

D. N., 24. 6. 2021
Vanesa Jaušovec
Dan lokalne hrane
Aktualno

V prostorih Zelene točke v Murski Soboti je potekala novinarska konferenca ob Dnevu lokalne hrane, ki jo je organizirala Zelena točka. Ta združuje in povezuje lokalne pridelovalce sadja in zelenjave, hkrati pa ustvarja kratko dobavno pot od njive do krožnika.

Na današnjem dogodku ob Dnevu lokalne hrane je Zelena točka, ki skuša potrošnikom omogočiti vpogled v faze pridelave zelenjadnic od njihove posaditve na njivi, do trenutka, ko je postavljena na polico v njihovi trgovini, predstavila program sledljivosti na osnovi tehnologije veriženja blokov (blockchain). Program sledljivosti, ki deluje po principu skeniranja QR kode s pametnim telefonom, je Zelena točka vzpostavila v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, s programom pa je trenutno možno slediti trem zelenjadnicam, in sicer solati kristalki, rumeni papriki in blitvi.

dan-lokalne-hrane, zelena-točka, murska-sobota, zelenjava
Vanesa Jaušovec
Dan lokalne hrane

V prihodnje bo sledljivost razširjena na preostale lokalne proizvode, s programom pa želijo njeni snovalci zagotavljati transparentnost in preprečevati goljufije, potrošniku pa zagotoviti vpogled v tako imenovano zgodovino izbranega proizvoda, ki vključuje njegovo zasaditev, rast in spravilo ter transport do prevzema v trgovini. 

dan-lokalne-hrane, zelena-točka, murska-sobota, zelenjava
Vanesa Jaušovec
Dan lokalne hrane

Kot je pojasnil Denis Topolnik, predsednik zadruge Skupina vrtovi panonski, v okviru katere deluje trgovina Zelena točka, želijo delovati čim bolj napredno in transparentno, zato so preko Inovacijsko tehnološkega grozda Murska Sobota, ki ga je ustanovila zadruga, vključeni v različne evropske projekta s področja novih tehnologij in razvoja kratkih dobavnih verig, hrati pa so "živ laboratorij", ki je odprt inovacijski ekosistem, ki integrira raziskave in inovacijski proces v okolju.

dan-lokalne-hrane, zelena-točka, murska-sobota, zelenjava
Vanesa Jaušovec
Aleksander Jevšek in Denis Topolnik.

Na novinarski konferenci ob Dnevu lokalne hrane so sodelovali Maša Žagar, v. d. generalnega direktorja Direktorata za kmetijstvo, Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota, Denis Topolnik, predsednik zadruge Zelena točka Trans in Muhamed Turkanović s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Program je povezovala Saša Štraus iz ITC Murska Sobota.

zelena-točka dan-lokalne-hrane