vestnik

Dan rekordnega Guinnessovega bograča v Lendavi

Jože Gabor, 9. 4. 2022
Jože Gabor
Dan Guinnessovega bograča v Lendavi.
Aktualno

Če so lani in predlani v Lendavi organizirali prireditev z naslovom Dan bograča, so ga letos s ponosom preimenovali v Dan Guinnessovega bograča.

Lendava se je 14. februarja vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov, saj so lani poleti v velikem kotlu skuhali in obiskovalcem postregli 1801 kilogramov prekmurskega bograča. Na ploščadi pred kulturnim domom v Lendavi sta Zavod za turizem in razvoj Lendava in Mestna skupnost Lendava ob Dnevu Guinnessovega bograča pripravila pester program, a je bil zaradi dežja in močnega vetra nekoliko okrnjen. Na stojnicah je svoje izdelke vse do dežja ponujalo veliko pridelovalcev in predelovalcev sadja in zelenjave, izdelovalcev izdelkov ljudske obrti, vinogradnikov, turističnih ponudnikov in drugih. Na prireditvenem prostoru so kuhali to priljubljeno prekmursko jed, ki so jo lahko obiskovalci pojedli tam ali odnesli s sabo. Pripravili so tudi razstavo fotografij o pripravi in kuhanju rekordnega bograča, ki so ga organizirali lani 3. in 4. septembra.

V lendavski sinagogi so predstavili certifikat, ki so ga prejeli za doseženi rekord s sedeža Guinnes World Records. Podelili pa so tudi medalje šestim kuharjem, ki so ga kuhali 16 ur. To so ob vodji kuhanja Jožefu Horvatu bili še Roman Žižek, Arpad Berki, Jože Činč, Ivan Breznik in Jože Felsö. Jože Činč se podelitve medalj ni mogel udeležiti, zato jo je prevzela njegova žena. V kulturnem programu je nastopil Komorni pevski zbor Vita iz Lendave.

lendava, bograč
Jože Gabor
Dan Guinnessovega bograča v Lendavi.

lendava, bograč
Jože Gabor
Dan Guinnessovega bograča v Lendavi.



Pobudnik za postavitev rekorda, predsednik Mestne skupnosti Lendava Dušan Zver je spomnil, kako so lani potekale priprave za postavitev rekorda in kako so kuhanje organizirali: »Ob šestih kuharjih je pri kuhanju sodelovalo še dvanajst pomočnikov, ki so skrbeli za kurjenje in drugo. Kurjači so bili iz Krajevne skupnosti Dolga vas. S kuhanjem smo začeli v petek zvečer, zaključili pa smo ga v soboto ob 12. uri. Organizatorji smo se pri tem trudili, da bi upoštevali res vsa navodila o postopku postavljanja svetovnega rekorda, ki so nam ga poslali s sedeža Guinnessovega svetovnega rekorda.« Na začetku kuhanja so samo za praženje 400 kilogramov čebule rabili tri ure. V rekorden bograč so dali še tri kilograme česna, 220 kg govedine, 160 kg divjačine, 300 kg svinjine, 400 kg krompirja in 22 kg začimb. Pred zaključkom kuhanja pa so vanj vlili še 12 litrov belega in rdečega lendavskega vina.

Lendavski župan Janez Magyar je dodal, da so organizacijo kuhanja uspešno izvedli Zavod za turizem in razvoj Lendava, Mestna skupnost Lendava in občina Lendava: »Bilo je potrebno veliko usklajevanj in pogovorov, da smo to lahko izvedli. Pri tem je sodelovali veliko prostovoljcev: gasilcev, krajevne skupnosti in drugi. Zavod za turizem in razvoj je pri tem ponujal strokovno pomoč. Rekord je dokaz, da če se znanje in izkušnje združijo, potem je tudi rezultat dober. S tem smo občino Lendava postavili na svetovni zemljevid kulinarike.« Okrog 3500 porcij bograča so razdelili obiskovalcem prireditve, od tega pa so del odnesli tudi v lendavski dom starejših, kjer so bili prekmurskega bograča zelo veseli.

bograč lendava rekord