vestnik

(Dan varne rabe interneta) S temi priporočili lahko poskrbimo za dobro počutje pri uporabi spleta

Vestnik, STA, 9. 2. 2021
Profimedia
Fotografija je simbolična
Aktualno

Danes zaznamujemo dan varne rabe interneta. Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru ljubljanske fakultete za družbene vede, so za letošnjo osrednjo temo izbrali dobro počutje in zdravje pri uporabi interneta. Kot poudarjajo, naj bi nam tehnologija namreč življenje izboljšala, ne pa da poslabšuje naše zdravje.

Kot so zapisali pri Safe.si, se prepogosto dogaja, da nas internet in druge tehnologije motijo in odvračajo od ostalih stvari, slabšajo naše zdravje ter nas oddaljujejo od bližnjih. Stanje je še poslabšala epidemija covida-19, ki je mnoge prisilila v delo in šolanje na daljavo. "Šolanje na daljavo je otroke in mladostnike pahnilo v dolge ure dela z računalnikom, tablico ali mobilnim telefonom. Zaradi prepovedi druženja pa se je tudi velik del zabave prenesel na naprave z zasloni, pa naj bo to pametni telefon ali televizija," so opozorili. Zaradi naštetega se pojavljajo telesne spremembe, kot je povečanje telesne teže zaradi pomanjkanja gibanja, ogrožen je dober vid zaradi prekomernega gledanja v zaslone, pojavljajo se zasedenost, bolečine v zapestjih, vratu in hrbtu. Številni se spopadajo tudi s psihičnimi težavami, naveličanostjo in preutrujenostjo, so izpostavili.

68a8a8bdf18bf15d89c4315558d22ebc
Pixabay
Letošnja osrednja tema je dobro počutje in zdravje pri uporabi interneta.

Vse uporabnike naprav z zasloni pozivajo k rednim aktivnim odmorom. Vsakih 20 minut naj bi pogledali stran od zaslona v daljavo vsaj 20 metrov za 20 sekund, hkrati pa dve uri na dan preživeli na prostem na dnevni svetlobi. Tako lahko poskrbimo za zdravje oči in preprečimo kratkovidnost, so poudarili. Tudi dovolj dolg in kakovosten spanec je po njihovih navedbah pomemben za zdravje in dobro počutje. Vsaj dve uri pred spanjem naj se ne uporabljajo naprave z zasloni, predvsem ne tiste, ki jih držimo blizu obraza, kot sta na primer pametni telefon ali tablica.

Opozorili so tudi na vpliv družbenih omrežij in drugih spletnih vsebin na samopodobo. "Sedaj so mladi še bolj kot kdaj prej izpostavljeni tveganju, da izgradnjo lastne identitete povezujejo z odzivi uporabnikov na družabnih omrežjih. Všečke, srčke in dvignjene palce ali odsotnost le-teh začnejo enačiti z lastno vrednostjo in resnico, dejansko pa gre le za lažno in krhko popularnost."

internet, cenzura, nadzor, računalnik, modem
Profimedia
Prepogosto se dogaja, da nas internet in druge tehnologije motijo in odvračajo od ostalih stvari, slabšajo naše zdravje ter nas oddaljujejo od bližnjih.

Dan varne rabe interneta več kot 150 držav obeležuje drugi torek v februarju. Po svetu je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Ta dan je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet betterinternetforkids.eu. V mreži od leta 2005 deluje tudi slovenski Center za varnejši internet, v sklopu katerega je uporabnikom med drugim na voljo točka osveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij Safe.si.

internet varnost dan
Kaj zdaj berejo drugi