vestnik

(DAN ŽENA) Varnostnica, ki se je v dobrega pol leta službovanja že srečala z veliko tatvino

Ines Baler, 8. 3. 2021
Ines Baler
Ema Grnjak iz Slamnjaka dobrega pol leta opravlja delo varnostnice.
Aktualno

Danes, osmega marca, zaznamujemo dan ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk. Marec je tudi sicer posvečen ženskam in njihovim dosežkom. Ema Grnjak iz Slamnjaka opravlja službo varnostnice v eni od večjih trgovin v trgovskem centru v Murski Soboti. Kako se je znašla v tem poklicu in kakšne izkušnje je že doživela?

Po tistem, ko je Ema Grnjak ostala brez službe, ji je zavod za zaposlovanje ponudil možnost prekvalifikacije v negovalko ali varnostnico. Odločila se je za drugo možnost. Od nekdaj jo je zanimalo, kako to delo poteka, malo je k odločitvi prispeval tudi zdravstveni dejavnik. Da naj poskusi, so ji dejali tudi bližnji in znanci. Kot pravi, niti sama ni vedela, v kaj natančno se spušča, ampak ji ni žal. Sprva je bila varnostnica na sodišču, sedaj dela v eni od večjih živilskih trgovin v Murski Soboti.

Prijela je tatico

Zaposlena je v podjetju Sintal in v dobrega pol leta se je na delovnem mestu že srečala z veliko tatvino. To se je zgodilo, ko je še delala v trgovini s tehničnim blagom. »Neko žensko so v trgovini opazovali že dan prej, naslednji dan se je vrnila. Imela je poln voziček, ker pa je ugotovila, da jo varnostnik opazuje, je odšla. Jaz sem takrat prevzela popoldansko izmeno, vrnila se je tudi ona. Trgovci so mi jo pokazali in sem jo opazovala. Sprva je želela zapustiti trgovino skozi drug vhod, ker pa se ta ob določeni uri zaklene, ni mogla. Nato je šla skozi skladišče, jaz pa sem ji sledila in ji rekla, naj mi pokaže račun. Ni ga imela, kazala mi je vse druge račune. To je nekaj časa trajalo, nato sem poklicala policijo, ki je nadaljevala postopek,« zase veliko izkušnjo opiše varnostnica. 

varnostnica, Ema Grnjak
Ines Baler
Ema Grnjak službo varnostnice opravlja v eni od večjih živilskih trgovin v Murski Soboti.

Nova služba ji je všeč 
V času epidemije so varnostniki odgovorni tudi za opozarjanje ljudi, ki ne nosijo zaščitnih mask, nadzorujejo dovoljeno število ljudi v trgovinah. Če v izmeni delata dva varnostnika, eden spremlja varnostne kamere, drugi hodi po trgovini. Če dela sam, večino časa preživi pred zasloni.

Grnjakova pravi, da je poklic varnostnice odgovoren, poleg tega mora biti v službi komunikativna, prijazna in urejena.

varnostnica, Ema Grnjak
Ines Baler
Delo opravlja tako pred zasloni kot v trgovini.

Sedanje delovno mesto ji je všeč, ne izključuje pa možnosti, da se v prihodnje ne bi preizkusila še na področju varovanja v drugih storitvah. Kot pojasni vodja operative v podjetju Sintal Roman Gruškovnjak, obstajajo sektorji fizičnega varovanja, intervencije in prevozi gotovine. Poudari, da v vseh službujejo tudi ženske. Vsakega zaposlenega najprej pošljejo na uvajanje, velik poudarek dajejo izobraževanju. Preden varnostniki začnejo samostojno delati, morajo namreč na delovnem mestu pridobiti izkušnje.

dan-žena osmi-marec ema-grnjak varnostnica ženske-v-moških-poklicih