vestnik

Današnji dan najdaljši v letu

M.V., 21. 6. 2019
Igor Napast
Aktualno

Danes se s Sončevim obratom oz. solsticijem koledarsko začenja poletje. 

Sonce praznuje svojo najvišjo točko
Sonce je na ta dan najvišje na obzorju, zato severna polobla prejme več sončne svetlobe kot katerikoli drugi dan v letu. Danes bo tako najdaljši dan v letu, noč pa najkrajša. Sonce je vzšlo ob 05.12 in bo zašlo ob 20.59. Dan bo trajal 15 ur in 47 minut, noč pa osem ur in 13 minut. To pa ne pomeni, da bo ta dan tudi najbolj vroč. Temperature v Pomurju bodo po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) danes sicer poletne in se bodo gibale okoli 26 stopinj Celzija. Sprva bo deloma sončno, popoldne pa spremenljivo oblačno.
Ste vedeli?
V slovenski ter evropski tradiciji je na dan sončnega obrata potekalo kresovanje na vrhovih hribov, čim bližje nebu. Naši predniki so namreč verjeli, da ogenj zakurjen na kresno noč, pomaga soncu ohraniti in pomnožiti njegovo moč. Danes ponekod po Evropi ob poletnem solsticiju pripravijo praznovanja, v Evropi je tako med najbolj poznanimi praznovanje v Stonehengu, starodavnem angleškem obrednem svetišču, kjer večtisočglava množica ljudi skupaj pričaka jutro.

Pixabay
Poletni solsticij, 21. junij, je energetsko najmočnejši dan v letu, številne kulture pa ga že tisočletja praznujejo kot čas preboja, preporoda, regeneracije in začetka novega cikla. 
dan poletje poletni solsticij