vestnik

Danes obeležujemo svetovni dan dostojnega dela

STA, 7. 10. 2019
Reuters
Danes obeležujemo svetovni dan dostojnega dela.
Aktualno

Mednarodna konfederacija sindikatov je 7. oktober razglasila za svetovni dan dostojnega dela. ZSSS ob svetovnem dnevu dostojnega dela poziva delodajalce k premisleku o dostojnem delu ter delavskemu prispevku h gospodarski rasti in splošni blaginji v državi. Ob tem opozarja na vse bolj zabrisane meje med delom, počitkom in prostim časom.

Dostojno delo je delo, ki se za pošteno plačilo opravlja na varnem delovnem mestu ter omogoča socialno varnost, vključenost, osebni razvoj, svobodo izražanja z delom povezanih skrbi in združevanja, sodelovanje pri odločitvah, pomembnih za posameznike, ter enake možnosti za vse, so ob tej priložnosti zapisali v Statističnem uradu RS.



Na blaginjo delavca, njegovo zadovoljstvo in zavzetost za delo po njihovih navedbah močno vplivata stabilnost in varnost zaposlitve. Slovenija je po kazalniku trajanja dela pri trenutnem delodajalcu v EU med prvimi, saj je leta 2018 delala pri istem delodajalcu najmanj 10 let več kot polovica delovno aktivnih, starih 25 in več let. Lani je bila povprečna ocena zadovoljstva z delom na lestvici od 0 do 10 v Sloveniji 7,5.

Običajni delovni teden pri nas je dolg 40 ur. V letu 2018 je običajno delalo 49 ali več ur na teden nekaj več kot sedem odstotkov delovno aktivnih oseb, evropsko povprečje medtem znaša devet odstotkov. Povprečna ocena dolžine prostega časa je v Sloveniji znašala 7,2.

Usklajevanje dela in družinskega življenja je pogosto lahko zahtevno in vpliva na kakovost dela. Ena od letošnjih osrednjih tem svetovnega dneva dostojnega dela pa je v tej luči večja vključenost žensk na trgu dela. Delovno aktivne ženske v Sloveniji so lani predstavljale 46 odstotkov vseh delovno aktivnih.

pogovor služba računalnik moški ženska
Profimedia
Ena od letošnjih osrednjih tem svetovnega dneva dostojnega dela pa je v tej luči večja vključenost žensk na trgu dela.


Slovenija je tudi ena od držav EU z najmanjšo razliko med povprečno plačo moških in povprečno plačo žensk. Lani je bila povprečna mesečna bruto plača žensk s 1709 evri za 127 evrov nižja od povprečne mesečne bruto plače moških, ki je znašala 1836 evrov.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ob svetovnem dnevu dostojnega dela posebej poudarja pomen ravnovesja med delom in prostim časom ter pravico "do izklopa v kontekstu stare sindikalne zahteve: osem ur dela, osem ur prostega časa in osem ur počitka".

"Uporaba digitalnih in telekomunikacijskih orodij nam zagotovo v mnogih pogledih olajšuje življenje in tudi delovne procese, hkrati pa tudi močno vpliva na vse bolj zabrisane meje med delom, počitkom in prostim časom. Od delavk in delavcev se vse bolj pričakuje pregledovanje službene elektronske pošte ali dosegljivost na mobilni telefon po izteku delovnega časa, celo med bolniško odsotnostjo ali med dopustom. V primeru, da je narava dela oz. delovnega mesta taka, da vsebuje tudi t. i. stalno dosegljivost, morajo biti te posebnosti jasno opredeljene v pogodbi o zaposlitvi," opozarjajo.

Svetovni dan dostojnega dela bodo v največji sindikalni centrali v Sloveniji med drugim obeležili s stojnico v Miklošičevem parku v Ljubljani.

dan delo