vestnik

DarsGo: V Petišovcih ni več kolon

A. B., 3. 4. 2018
Andrej Petelinšek
V prihodnjih dneh so možni zastoji pred cestninskimi postajami zaradi prehoda na nov sistem cestninjenja tovornih vozil. 
Aktualno

Promet na mejnem prehodu Petišovci poteka normalno, dopoldan je tam potekalo tehtanje tovornih vozil, zato je nastala čakalna doba. Na cestninski postaji Dragotinci za zdaj ni kolon.

V prihodnjih dneh so možni zastoji pred cestninskimi postajami zaradi prehoda na nov sistem cestninjenja tovornih vozil in spreminjanja prometne signalizacije, poroča prometnoinformacijski center (promet.si). V Sloveniji je namreč z aprilom zaživelo elektronsko cestninjenje tovornih vozil na avtocestah in hitrih cestah.


Na cestninski postaji Dragotinci za zdaj ni kolon, kolone pa so sicer nastale na mejnem prehodu Petišovci, vendar ne zaradi novega sistema cestninjenja tovornih vozil, ampak je na prehodu potekal poostren nadzor tovornih vozil in tehtanje le-teh, je pojasnila Suzana Rauš s Policijske uprave Murska Sobota. Zdaj v Petišovcih promet poteka normalno.

promet zastoj kolona avtocesta
Andrej Petelinšek
V prihodnjih dneh so možni zastoji pred cestninskimi postajami zaradi prehoda na nov sistem cestninjenja tovornih vozil.


Na Darsu opozarjajo, da bo elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku potekalo prek skupno 128 portalov nad avtocestami in hitrimi cestami. Cestninski portal bo ob prehodu težkega vozila zaznal napravo DarsGo v vozilu, kar bo podlaga za obračun cestnine za posamezen cestninski razred. V napravi bo zabeležena registrska številka vozila in emisijski razred Euro. Če bo vozilo na avtocesto zapeljalo brez naprave DarsGo, to pomeni, da je voznik avtomatsko kršitelj. Globe se začnejo pri 800 evrih.

avtocesta tovornjaki policija cestnina