vestnik

Dedek in vnuk vzgojila 148-kilogramsko bučo

D. N., 9. 10. 2019
Damjana Nemeš
Lukas je dedku Ludviku v veliko pomoč pri vzgoji buč velikank.
Aktualno

Ludvik Herič iz Šalovec in njegov nekajletni vnuk Lukas Žökš sta od letošnje pomladi do poznega poletja na domačem vrtu vzgojila nekaj buč velikank, najtežja je imela 148 kilogramov.

Buča velikanka, ki lahko sicer ob primernih pogojih zraste tudi do 600 kilogramov, je pri Heričevih v Šalovcih zrasla do 148 kilogramov, druga, malce manjša, jih ima 110 kilogramov. Z obema bučama velikankama se je Ludvik Herič ponosno udeležil nekaterih sejmov in izborov za največjo bučo v Pomurju, prvo mesto je s svojim pridelkom osvojil v Bodoncih in v Pečarovcih.

buča-velikanka, lukas, ludvik, šalovci
Damjana Nemeš
Lukas je dedku Ludviku v veliko pomoč pri vzgoji buč velikank.

Kot je povedal, mu je vzgoja buč, s čimer se ukvarja komaj drugo leto, v veliko veselje in zadovoljstvo, kasneje, ob osvojenih nagradah, pa seveda pomeni lep spomin na vso vloženo delo, za katerega je navdušil tudi svojega vnuka Lukasa. "Vsako jutro, preden se je odpravil v vrtec, sva morala iti do buče in jo zaliti, tudi on je z manjšo vedro pomagal nositi vodo," ponosno pove Herič. Kot je še dodal, sta z vnukom bučam vsako jutro in vsak večer nesla po dvajset litrov vode, odstranjevala sta druge manjše buče, da te ne bi odvzemale hrane, prav tako jih je potrebno dognojevati, saj to predstavlja njihovo hrano. 

buča-velikanka, lukas, ludvik, šalovci
Damjana Nemeš
Lukas je dedku Ludviku v veliko pomoč pri vzgoji buč velikank.

"Če bi seme posadili kakšen mesec prej, bi lahko zrasla tudi do 300 kilogramov, vsak dan je namreč pridobila do štiri kilograme. Ko pa je začela najbolj rasti, smo jo morali odtrgati, saj smo jo peljali na tekmovanje, vse to pa ima seveda tudi svoj čar," tako Herič, ki je povedal, da se bodo sedaj z bučo, ki je sicer tudi jedilna, mastili pujski, enkrat pa bo iz nje pripravil tudi okusno juho. 

buča-velikanka ŠALOVCI herič