vestnik

Dediščina Prekmurja in dela Madžarske na dosegu enega klika

Vida Toš, 17. 4. 2018
Nataša Juhnov
V projektu E-documenta Pannonica se je združilo pet partnerjev; trije slovenski in dva madžarska.
Aktualno

Etnološki, arheološki, kulturno-zgodovinski in biografski podatki 120. krajev Prekmurja in dela Madžarske na enem mestu

Trije partnerji iz Slovenije – Pomurski muzej Murska Sobota, Pokrajinski arhiv Maribor in Zavod za turizem in kulturo Beltinci – ter dva z Madžarske – Mestni muzej Savaria in Madžarski nacionalni arhiv Železne županije – so se podali na pot zanimivega projekta, ki so ga poimenovali E-documenta Pannonica.


cae76afcec29bfcc59aa5bc2e0024d36
Nataša Juhnov
Oblikovali bodo interdisciplinarno bazo verodostojnih arheoloških, etnoloških, kulturno-zgodovinskih in biografskih podatkov o kulturni dediščini 120. krajev.


Namen tega je oblikovati interdisciplinarno bazo verodostojnih arheoloških, etnoloških, kulturno-zgodovinskih in biografskih podatkov o kulturni dediščini 120. krajev, ki ležijo na slovensko- madžarskem obočju. Natančneje v Prekmurju v Sloveniji, na Madžarskem pa v Železni županiji. Konkretni izdelki bodo: spletni portal z interaktivno karto krajev v treh jezikih, skupna baza podatkov o kulturni dediščini čezmejnega območja v dveh jeziki in skupna informacijska pisarna, ki bo v Beltincih.
Projekt je v 85 odstotkih financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, iz programa Interreg Slovenija Madžarska. Omenjenih 85 odstotkov pomeni nekaj več kot 411 tisoč evrov; manjkajoče odstotke primaknejo partnerji sami.

2f8a6d99ab8c80eabfcfbc57c2b82966
Nataša Juhnov
Spletni portal, ki bo dostopen tudi preko mobilne aplikacije, bo tako koristen za vse, najbolj gotovo za šolarje, študente, učitelje, vse turistične delavce, pa tudi za lokalne skupnosti.


Omenjene institucije, ki so se združile v projektu, so, po besedah direktorice Pomurskega muzeja Murska Sobota, Metke Fujs – ona je bila namreč tista, ki je dala pobudo – to naredile iz razloga, ker to tako ali tako delajo in ker bi nekaj takega nujno potrebovali, tako oni, kot vsi, ki jih zgodovina, kulturna dediščina in etnologija zanimajo. Spletni portal, ki bo dostopen tudi preko mobilne aplikacije, bo tako koristen za vse, najbolj gotovo za šolarje, študente, učitelje, vse turistične delavce, pa tudi za lokalne skupnosti; skratka, za vse, ki kulturno dediščino uporabljajo za izobraževalne, promocijske in gospodarske namene.
Podrobneje pa v prihodnjem svežem Vestniku.

25988fa0148b81bb80aacb497c0623d3
Nataša Juhnov
Projekt je v 85 odstotkih financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, iz programa Interreg Slovenija Madžarska. Omenjenih 85 odstotkov pomeni nekaj več kot 411 tisoč evrov.

Pomurski muzej Murska Sobota pokrajinski muzej maribor Zavod za turizem in kulturo Beltinci