vestnik

Goran Mikola: Dela dovolj, slikopleskarjev pa premalo

Damjana Nemeš, 7. 4. 2021
Osebni arhiv
Ko zaradi epidemije niso smeli delati pri zasebnikih, so opravili kakšno storitev tudi za nekaj pomurskih osnovnih šol, ki so bile zaradi pouka na daljavo kar nekaj časa prazne.
Aktualno

Goran Mikola je direktor družinskega podjetja Slikopleskarstvo in zavese Nitka iz Murske Sobote. Podjetje je leta 1994 ustanovil njegov oče Vlado. S slikopleskarskimi storitvami se ukvarjajo vse od začetka, leta 2009 pa so dodali še šivanje zaves.

Nabor njihovih storitev tako sedaj zajema pleskanje notranjih prostorov, pleskanje fasad, izdelavo toplotnoizolacijskih fasad, pleskanje lesenih površin in kovinskih konstrukcij, polaganje tapet in dekorativnih nalepk, poleg tega pa šivajo zavese in dekoracijski program, kot so namizni prti, prevleke za okrasne blazine, blazine za vrtno garnituro in gugalnike, dobavljajo in montirajo karnise ter opravljajo meritve na domu in šiviljska popravila. »Za šivanje zaves in drugega, kar sodi zraven, je odgovorna mama, jaz pa vodim slikopleskarska in fasadna dela. V podjetje smo sicer vključeni vsi štirje družinski člani, poleg naju z mamo še oče in sestra Nataša,« pove Goran. Začetek poslovne poti ni bil enostaven, saj so si morali stranke sami iskati. »Oče je v času, ko je vodil podjetje, ustvaril krog stalnih strank, pridobivamo pa tudi nove. Lahko povem, da je po tej plati sedaj veliko lažje.« Delo v družinskem podjetju ima po mnenju sogovornika veliko prednosti, saj dela zase, ima fleksibilno delovno okolje in delovni čas, zaradi strank, ki se vedno znova vračajo, pa je tudi zagotavljanje posla nekoliko lažje. 

slikopleskarstvo-in-zavese-nitka, goran-mikola
Damjana Nemeš
Goran Mikola je družinsko podjetjo prevzel od očeta.

Kadra z ustrezno izobrazbo je malo

Podjetje, ki je na trgu prisotno skoraj tri desetletja, zaposluje tri osebe. Pred časom jih je bilo šest, vendar so se starejši delavci upokojili, mlade pa je težko dobiti. »Problem je bližina Avstrije, kjer je plača v tem poklicu višja. Tudi delo ni tako lahko, v poletni sezoni pa velikokrat podaljšamo delovni čas.« Delavci, ki jih dobijo, večinoma nimajo ustrezne izobrazbe, zato jih za delo sami priučijo. Dvakrat ali trikrat letno se celoten kolektiv udeleži tudi izobraževanj, ki jih organizirajo njihovi dobavitelji materialov. »Takrat nam pokažejo tudi novosti in predvidene smernice, ki bodo nekaj časa prevladovale v slikopleskarstvu in pri fasadah.« Trenutni trendi pri fasadah narekujejo gladke strukture in nežne tone barv, prevladuje bela. »Žive barve fasad niso več v modi, morda se poudari le del hiše. V porastu pa so bleščice na fasadi. Tudi ta trend bo trajal nekaj let, potem pa bo izzvenel. Stranke se večinoma odločajo za preprostost,« o izkušnjah pove sogovornik. Tudi pri urejanju oziroma pleskanju notranjih prostorov se stene vse bolj gladijo, pisane barve so zamenjali umirjeni toni. Tudi tapet po vseh stenah v prostoru ni več, tu in tam se zaradi popestritve nalepi dekorativna tapeta na del zidu.

slikopleskarstvo-in-zavese-nitka, goran-mikola
Osebni arhiv
Podjetje, ki je na trgu prisotno skoraj tri desetletja, zaposluje tri osebe. Pred časom jih je bilo šest, vendar so se starejši delavci upokojili, mlade pa je težko dobiti.
Večino dela zaposleni v podjetju Slikopleskarstvo in zavese Nitka opravijo pri strankah iz Pomurja, izjemoma se odpravijo kam dlje. Storitve opravljajo predvsem za zasebne stranke, večina je takšnih, ki prenavljajo stanovanje ali hišo, od časa do časa delajo tudi pri novogradnjah. »V času, ko zaradi epidemije nismo smeli delati, smo opravili nekaj storitev tudi za pomurske osnovne šole, ki so bile zaradi pouka na daljavo kar nekaj časa prazne. K zasebnim strankam pa se nismo odpravljali.« Povpraševanje po njihovih storitvah je začelo naraščati že pred sprostitvijo ukrepov, zato imajo delo zagotovljeno za vse leto. »Če ne bo ponovnega omejevanja, se bo izguba, ki smo jo ustvarili v preteklih mesecih zaradi zaprtja, zagotovo pokrila. Dela imamo dovolj, bolj je problem z delavci, saj nas ni zadosti in ne moremo vsega opraviti pravočasno. Vendar so to sladke skrbi, samo da bi se tak trend povpraševanja po naših storitvah nadaljeval,« si je za konec zaželel Goran Mikola.

posel podjetje slikopleskarstvo-in-zavese-nitka
Kaj zdaj berejo drugi