vestnik

Delavcem Escade prvo denarno nadomestilo avgusta

Majda Horvat, 9. 7. 2021
Marina Vrbnjak
Escada v Gornji Radgoni
Aktualno

V sredo se je za 141 delavk in delavcev podjetja ECC - Escada iztekel odpovedni rok v stečaju podjetja. Vpisali so jih v evidenco brezposelnih.

Od srede naprej je 141 delavk in delavcev Escade vključenih v evidenco brezposelnih oseb pri zavodu za zaposlovanje. Prvo denarno nadomestilo za brezposelnost bodo prejeli avgusta za mesec julij, medtem ko bodo neizplačano plačo za junij in šest dni v juliju, neizplačan regres, stroške prevoza na delo ter druge pravice prijavljali v stečajnem postopku. Neizplačana plača je prednostna terjatev, medtem ko regres to ni.

Kot je povedala Zdenka Bobovec, sekretarka pomurske regijske organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), je stečajna upraviteljica Petra Pavličič na sestanku z zaposlenimi pred dvema tednoma povedala, da bo njihova pisarna poskrbela za izračun terjatev za vse zaposlene, te pa bodo potem s podpisi delavcev v paketu vložili na sodišče. Delavce bodo s tem razbremenili dolžnosti, da bi posamezno prinašali vloge na sodišče.

Delavci, ki so tako ostali doma, glede možnosti za novo zaposlitev tudi po prvem šoku, ki so ga doživeli s stečajem podjetja, niso preveč optimistični.  Da bi proizvodnjo šivanja vrhunskih ženskih modnih oblačil, ki so ga zaposleni obvladali, zagnal kdo drug, pa tudi ni videti. 

escada delavci zavod-za-zaposlovanje nadomestilo